nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan je Turkom v nemškem bundestagu očital, da imajo "nečisto kri"

Deli na:
Erdogan je Turkom v nemškem bundestagu očital, da imajo "nečisto kri"

Foto: Getty Images

Predsednik spodnjega doma nemškega parlamenta Norbert Lammert je zavrnil kritike turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na račun nemških poslancev turškega rodu, ki so prejšnji teden podprli resolucijo o priznanju genocida nad Armenci v Otomanskem cesarstvu. Poudaril je, da je napad na posamezne poslance napad na celoten parlament.

Resolucijo bundestaga, zaradi katere so se močno ohladili odnosi med Berlinom in Ankaro, je podprlo enajst nemških poslancev turškega rodu, med njimi eden od predsednikov nemških Zelenih Cem Özdemir.

Poslanci so zaradi resolucije prejeli grožnje s smrtjo, Erdogan pa jih je večkrat obtožil, da podpirajo terorizem, in predlagal, da bi morali na pregled krvi, da bi ugotovili, kakšni Turki so.

Erdogan je bil do poslancev turškega rodu v bundestagu med drugim kritičen v govoru v sredo zvečer, ko je dejal, da imajo nečisto kri.

"Se občasno pojavijo ljudje nečiste krvi? Seveda. A naš narod jim da lekcijo, ki si jo zaslužijo," je poudaril. Dodal je, da so med ljudmi z nečisto krvjo tudi teroristi in njihovi podporniki. "In včasih so tudi poslanci v Nemčiji, ki svojo domovino obtožijo genocida," je bil še oster.

Ob tem je pojasnil, da se v turški kulturi pojem nečiste krvi nanaša na posameznikov značaj, in sicer označuje nekoga, ki škodi svojemu ljudstvu in vztraja v slabih delih.

Predsednik bundestaga se je včeraj odzval na Erdoganove kritike poslancev. "Nikoli si ne bi mislil, da je mogoče, da demokratično izvoljeni predsednik v 21. stoletju lahko združi kritike demokratično izvoljenih poslancev nemškega parlamenta z dvomi o njihovem turškem poreklu in njihovo kri označi za nečisto," je Lammert dejal v nagovoru pred bundestagom.

Pri tem je zavrnil vsakršne obtožbe poslancev kot teroristov ali njihovih podpornikov ter obsodil grožnje poslancem.

"Vsak, ki z grožnjami izvaja pritisk na posamezne poslance, se mora zavedati, da napada celoten parlament," je izpostavil Lammert in poudaril, da je parlament solidaren s svojimi poslanci. Ob tem je napovedal, da se bodo na to odzvali v skladu z razpoložljivimi pravnimi sredstvi.