Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan bo reorganiziral turško vojsko, da prepreči nove poskuse prevrata

Deli na:
Erdogan bo reorganiziral turško vojsko, da prepreči nove poskuse prevrata

Foto: Getty Images

Turški predsednik Tayyip Recep Erdogan je v pogovoru za Reuters v četrtek napovedal reorganizacijo turške vojske. Kot je dejal, je pred poskusom državnega udara prišlo do velikih obveščevalnih napak, vojsko pa bodo hitro reorganizirali, da bi preprečili morebitni drugi poskus prevrata.

V prvem pogovoru po uveljavitvi izrednih razmer v državi je še dejal, da verjame, da bo reorganizacija vojske oboroženim silam prinesla svežo kri.

"Potem, ko se je vse to zgodilo, mislim, da so se naučili pomembne lekcije. To je proces, ki poteka in ne bomo se ustavili. Nadaljevali bodo dejavno. Imamo načrte," je še dejal Erdogan.

Napovedal je tudi, da bo sestanek vrhovnega vojaškega sveta, ki je najvišji organ v državi za nadzor vojske, morda že teden prej, kot je bilo načrtovano prvotno. Prvotno je bilo napovedano za 1. avgust. Svetu predseduje predsednik, v njem pa sta tudi obrambni minister in načelnik generalštaba turške vojske.

Turški predsednik je sicer 15. julij, dan neuspelega poskusa državnega udara, že razglasil kot dan spomina na žrtve udara.

"Prihodnje generacije ne bodo nikoli pozabile junakov, ki so se borili za demokracijo," je na novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal turški predsednik.

Evropska unija je zaradi uveljavitve izrednih razmer v Turčiji izrazila zaskrbljenost. Kot so poudaril v Bruslju, mora država spoštovati človekove pravice in vladavino prava.

"Skrbno spremljamo razvoj dogodkov v Turčiji po uvedi izrednih razmer... Turške oblasti pozivamo, naj v vseh okoliščinah spoštuje vladavino prava, človekove pravice in temeljne svoboščine, vključno s pravico do poštenega sojenja za vse posameznike," sta v skupnem sporočilu za javnost v četrtek zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Frederica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn, poroča francoska tiskovna agencija AFP.