zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan bi turško državljanstvo podelil 300.000 Sircem

Deli na:
Erdogan bi turško državljanstvo podelil 300.000 Sircem

Foto: Arhiv Reporterja

V skladu z načrtom turške vlade bi lahko do 300.000 turških beguncev dobilo turško državljanstvo. Kot je v soboto poročal turški časnik Habeturk, naj bi podeljevanje državljanstva izobraženim Sircem potekalo postopno. Sprva naj bi ga tako dobilo od 30.000 do 40.000 beguncev, ki so se zatekli v Turčijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v začetku tega meseca napovedal, da bodo sirskim beguncem ponudili državljanstvo, "če ga bodo želeli". Po navedbah časnika želi Ankara s to potezo predvsem zadržati izobražene in bolje situirane begunce iz Sirije, pa tudi iz drugih držav.

Turško notranje ministrstvo naj bi postopek za pridobitev turškega državljanstva predstavilo v kratkem, zanje pa naj ne bi veljalo obstoječe pravilo, po katerem je potrebno za pridobitev državljanstva v Turčiji bivati najmanj pet let. Do državljanstva bodo imeli pravico tudi družinski člani.

Turčija je sprejela 2,7 milijona sirskih beguncev, ki so zbežali pred državljansko vojno v Siriji. Pravno za Turčijo ne predstavljajo beguncev, temveč "goste". Turška vlada je nekaterim izmed njih že izdala dovoljenja za delo in bivanje v državi.