Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan bi Rako spremenil v pokopališče džihadistov IS

Deli na:
Erdogan bi Rako spremenil v pokopališče džihadistov IS

Izraelski zakon prepoveduje vsakršno komunikacijo s teroristi. - Foto: Reuters

Turčija in ZDA lahko združita sile in spremenita Rako, de facto prestolnico samooklicanega kalifata Islamske države, v pokopališče za džihadiste, je dejal predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan.

"Velika Amerika, koalicija in Turčija se lahko združijo in spremenijo Rako v pokopališče za IS," je na srečanju v Istanbulu dejal Erdogan, ki se bo 16. maja v ZDA srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Med drugim bosta govorila o odnosih med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je v petek v Istanbulu dejal, da pričakuje spremembo v odnosu Trumpa do sil Kurdskih ljudskih zaščitnih enot (YPG), ki so glavni zaveznik ZDA v Siriji v boju proti džihadistom Islamske države. Turčija zagovarja stališče, da je YPG sirska veja Kurdske delavske stranke (PKK), ki je odgovorna za nasilje v Turčiji od leta 1984.

Turčija je ta mesec sporočila, da je končala polletno vojaško operacijo Ščit Evfrata na severu Sirije. Glavni cilj Turčije je bil pregnati džihadiste iz obmejnega pasu.

V Ankari se želijo pridružiti operaciji, ki jo vodijo ZDA, in očistiti Rako džihadistov, toda le v primeru, če v operaciji ne bodo sodelovale sile sirskih Kurdov.

Erdogan je v petek povedal, da bo na srečanju Trumpu predstavil dokumente, ki dokazujejo povezave YPG s PKK. "Povedali bomo ameriškim prijateljem, naj s seboj ne jemljejo teroristične skupine," je dejal.