Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Enotna Rusija z absolutno večino na volitvah

Deli na:
Enotna Rusija z absolutno večino na volitvah

Foto: Bobo

Vladajoča stranka Enotna Rusija si je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Rusiji zagotovila absolutno večino, kažejo izidi po 90 odstotkih preštetih glasov. V dumo so se uvrstile še tri stranke.

Enotna Rusija je po podatkih volilne komisije osvojila 54,3 odstotka glasov in si zagotovila 338 od 450 sedežev v parlamentu, sledijo komunisti s 13,5 odstotka, ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka s 13,3 odstotka in Pravična Rusija s 6,2 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vodja Enotna Rusije in premier Dmitrij Medvedjev je rezultat svoje stranke označil za zelo dober. "Očitno je, da bo imela Enotna Rusija večino v dumi. Bomo videli, kakšna bo ta večina," je dejal Medvedjev. Njegova stranka je na zadnjih volitvah dobila 238 sedežev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval vse stranke v parlamentu, naj sodelujejo in sprejemajo odločitev, ki bodo sprejemljive za večino družbe.

Sestava dume se tudi po volitvah ne bo bistveno spremenila. Znova bodo v njej samo štiri največje stranke v državi. Vse podpirajo Kremelj in so edine, ki so prestopile petodstotni volilni prag.

V dumo se niso uvrstile liberalne opozicijske skupine ter stranki Jabolko in Parnas, ki jo vodi nekdanji premier Mihail Kasjanov.

Volilne lističe je oddalo 47,8 odstotkov volivcev, kar je precej manj v primerjavi z letom 2011, ko se je volitev udeležilo 60 odstotkov volilnih upravičencev.