Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ekvadorski predsednik se je pripravljen pogajati o Assangeu

Deli na:
Ekvadorski predsednik se je pripravljen pogajati o Assangeu

Foto: Reuters

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je v ponedeljek dejal, da se je Ekvador pripravljen pogajati z Veliko Britanijo in Švedsko glede ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea, ki mu je država odobrila politični azil. State Department pa je sporočil, da Assange z lažmi o ZDA skuša preusmeriti pozornost z obtožb o spolnih zlorabah.

"Še vedno smo odprti za dialog z Veliko Britanijo in Švedsko," je v pogovoru, ki ga je v ponedeljek zvečer predvajala ekvadorska televizija ECTV, zatrdil ekvadorski predsednik.

Po njegovem sta za "krizo" glede Assangea krivi nepopustljivost Londona in Stockholma. Kot je pojasnil, ti dve državi nikoli nista izrecno poudarili, da Assange ne bo izročen ZDA, kjer mu zaradi afere WikiLeaks grozi dolga zaporna kazen, morda pa celo smrtna kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Correa je še dejal, da glede primera Assange pričakuje "jasen in odločen odgovor" Organizacije ameriških držav (OAS).

Ameriško zunanje ministrstvo pa je v odzivu na Assangeove nedeljske izjave poudarilo, da njegov primer ni povezan z ZDA ali z objavo dokumentov v aferi WikiLeaks. Po trditvah ministrstva je ta primer izključno zadeva Velike Britanije, Švedske in Ekvadorja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland je bila ob tem kritična še do Ekvadorja, ki je Assangeu v četrtek odobril politični azil, ter do njegovih poskusov, da bi se s primerom ukvarjala vsa OAS.

Assange je v nedeljo v prvem nagovoru javnosti po odobritvi azila z balkona ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kjer se nahaja od 19. junija, med drugim pozval ZDA, naj prekinejo "lov na čarovnice" proti WikiLeaksu. "ZDA morajo ustaviti preiskavo, ki jo vodi FBI. ZDA morajo priseči, da ne bodo poskušale preganjati našega osebja ali podpornikov," je izjavil.