Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadistični "emir iz Molenbeeka" dobil 15 let zapora

Deli na:
Džihadistični "emir iz Molenbeeka" dobil 15 let zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Belgijsko prizivno sodišče je znanega džihadističnega rekruterja Khalida Zerkanija, ki je med drugim novačil osumljene za teroristične napade v Parizu in Bruslju, včeraj obsodilo na 15 let zapora. Neko drugo belgijsko sodišče je medtem podaljšalo pripor Mohamedu Abriniju, t. i. moškemu s klobukom iz napada na bruseljskem letališču.

Prizivno sodišče je Zerkaniju - ki mu med drugim pravijo tudi "emir iz Molenbeeka", "guru" in zaradi dolgih las in brade celo "božiček" - prvostopenjsko kazen podaljšalo za tri leta, kar pomeni, da naj bi za zapahi preživel 15 let. Zvezni tožilec je obsojenega ob tem označil kot največjega rekruterja džihadistov v Belgiji doslej.

42-letnega Zerkanija so prvič aretirali julija lani, nakar je bil zaradi radikaliziranja mladih moških in njihovega pošiljanja med borce Islamske države v Siriji obsojen na 12 let zapora. A celo v zaporu je, kot je povedal tožilec, Zerkani sojetnike pozival, naj se pridružijo džihadu.

Sodni dokumenti kažejo, da sta bila del Zerkanijeve mreže rekrutov tudi Najim Laachraoui, ki se je marca razstrelil na bruseljskem letališču, in pa glavni organizator novembrskih terorističnih napadov v Parizu Abdelhamid Abbaoud, poročajo tuje tiskovne agencije.

Neko drugo belgijsko sodišče je medtem včeraj podaljšalo pripor Mohamedu Abriniju, ki ga je belgijsko tožilstvo obtožilo zaradi terorizma in umorov v terorističnih napadih v Parizu novembra lani. Abrini je na zaslišanju priznal, da je "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca.

V zvezi s pariškimi napadi naj bi Abrinijapo novem zaslišali 26. maja.