atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti stisnili rep med noge: tuji borci bežijo iz Islamske države

Deli na:
Džihadisti stisnili rep med noge: tuji borci bežijo iz Islamske države

Prizor iz propagandnega videa Islamske države. - Foto: YouTube

Veliko število tujih borcev in simpatizerjev je obrnilo hrbet Islamski državi in poskuša vstopiti v Turčiji.

Prejšnji teden so se turškim oblastem na meji predali Stefan Aristidou iz Londona, njegova žena Britanka in Američan Kary Paul Kleman s Floride, je poročal britanski Guardian. Vsi trije so pred tem več, kot dve živeli na območju pod nadzorom Islamske države.

V zadnjih tednih naj bi ob kolapsu Islamske države v Siriji in Iraku iz kalifata pobegnilo na ducate tujcev. Večina jih je bila pri prečkanju meje ujeta, nekaterim pa je uspelo uiti turškim oblastem in vstopiti v Turčijo.


Aristidou, ki je sicer grškega porekla, trdi, da se v Siriji ni boril, temveč je želel le živeti v islamski državi. Njegova žena je rojena Britanka bangladeškega porekla. Američan Kleman je na turško mejo prišel v spremstvu svoje sirske žene in dveh Egipčank, katerih moža naj bi bila ubita v spopadih.

Obema Britancema grozi pregon, če ju bo Turčija predala Veliki Britaniji. Britanski državljani, ki se borijo v vrstah Islamske države, so lahko obtoženi terorizma, maksimalna kazen pa je dosmrtna ječa. Kleman se je po ločitvi od prve žene spreobrnil v islam in se leta 2015 preselil v Islamsko državo, menda z željo pomagati tamkajšnjim ljudem. Njegova družina v ZDA trdi, da je bil zaveden in da se je tega tudi kmalu zavedel, v zadnjem času pa naj bi bil v stiku z ameriškim veleposlaništvom v Turčiji.

Vsega skupaj naj bi se skozi več let Islamski državi pridružilo okoli 40.000 tujih borcev iz 110 držav, med njimi tudi več tisoč iz zahodnih držav. Ozemlje IS v Siriji in Iraku se danes neustavljivo krči in kopenska ofenziva se približuje njihovi prestolnici Raka. Večje število tujih borcev je zato že navezalo stike z veleposlaništvi svojih matičnih držav in izrazilo željo po vrnitvi. Ob džihadistih, ki so domnevno stisnili rep med noge, naj bi bilo tudi znatno število tistih, ki se želijo infiltrirati v Turčijo in se nato vrniti v Evropo, kjer bi s terorističnimi napadi nadaljevali svojo sveto vojno. Med letoma 2014 in 2016 naj bi se v Evropo vtihotapilo okoli 250 skrajnežev IS, večina čez tedaj še manj strogo nadzorovano turško mejo.