atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti si ne morejo pomagati: spet so uničevali v Palmiri

Deli na:
Džihadisti si ne morejo pomagati: spet so uničevali v Palmiri

Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država je v sirskem starodavnem mestu Palmira povzročila novo uničenje.

Mesec dni potem, ko ji je mesto znova uspelo iztrgati iz rok režimskih sil, je uničila še nekaj neprecenljivih spomenikov, so sporočili pristojni v Damasku. V Unescu so novo uničenje označili za vojni zločin, v Kremlju pa za tragedijo.

Palmira je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, džihadisti pa so mesto uničevali že v preteklosti. Palmira je bila namreč že med majem 2015 in marcem lani v rokah IS. Marca lani so jo od tam ob ruski podpori pregnale režimske sile. Pred mesecem dni pa so skrajneži mesto znova zavzeli, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

"Lokalni viri so nam povedali, da je IS pred desetimi dnevi uničila tetrapilon," je povedal Mamun Abdulkarim, ki je v sirski vladi pristojen za antične umetnine. Tetrapilon, konstrukcija iz 16 stolpov, je eno izmed najbolj dragocenih arheoloških najdišč v Palmiri. Kot je dodal Abdulkarim, so v četrtek prejeli tudi satelitske posnetke kolegov z bostonske univerze, ki prikazujejo škodo na fasadi rimskega amfiteatra v mestu.

IS je v Palmiri že v preteklosti uničila svetovno znane templje in grobnice. Tetrapilon, ki so ga zgradili med vladavino rimskega cesarja Dioklecijana v 3. stoletju, so sestavljali štirje nizi s štirimi stolpi. Ta spomenik je že v preteklih stoletjih utrpel nemalo poškodb in samo eden od 16 stolpov se je do danes ohranil v originalnem egiptovskem rožnatem granitu. Preostali so bili replike, ki so jih pristojne sirske oblasti postavile leta 1963.


Rimski amfiteater v mestu pa izhaja iz 1. stoletja, IS pa ga je med prvo okupacijo mesta uporabljala za javne usmrtitve.

IS je Palmiro znova zavzela decembra lani, ko so se sirske sile srdito borile za vnovično zavzetje celotnega mesta Alep na severu države iz rok upornikov. Nepričakovani padec Palmire, ki leži v osrednji sirski pokrajini Homs, je dal nov zagon v krila propagandne mašinerije IS, ravno ko se je soočala z napadom na dve svoji utrdbi - sirsko Rako in iraški Mosul.

Sirski režim si sedaj prizadeva preprečiti nadaljnje napredovanje IS okoli Palmire. V četrtkovih spopadih med prorežimskimi enotami in džihadisti blizu vojaškega letališča na območju je bilo ubitih 30 ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki se na terenu zanaša na mrežo informatorjev.

Na novo uničenje v Palmiri so se že odzvali v Unescu in ga označili za vojni zločin. "To uničenje je nov vojni zločin, ki predstavlja ogromno izgubo za sirski narod in človeštvo," je sporočila generalna direktorica te organizacije ZN Irina Bokova. "Ta novi udarec kulturni dediščini kaže, da skuša kulturno čiščenje pod vodstvom nasilnih skrajnežev uničiti tako človeška življenja kot zgodovinske spomenike in s tem sirsko ljudstvo oropati preteklosti in prihodnosti," je dodala.

Odzvali so se tudi v Kremlju in novo divjanje IS v Palmiri označili za pravo tragedijo. "To, kar se dogaja v Palmiri, je prava tragedija z vidika kulturne dediščine in svetovne zgodovine," je pred novinarji povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Kot je dodal, sirske sile po ruskih informacijah niso opustile načrtov, da Palmiro znova osvobodijo iz rok teroristov. Povedal je tudi, da ruske sile še naprej pomagajo Sircem v boju proti terorizmu.