stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti IS v Mosulu za živi ščit ugrabili 550 družin

Deli na:
Džihadisti IS v Mosulu za živi ščit ugrabili 550 družin

Foto: Arhiv Reporterja

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) civiliste v Mosulu na severu Iraka uporablja za živi ščit pred ofenzivo iraških sil ob podpori mednarodne koalicije, je v Ženevi opozoril visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, je urad ZN za človekove pravice v Ženevi dobil informacije, da so džihadisti v ponedeljek iz bližnje vasi Samalia v Mosul odpeljali kakih 200 družin. Še 350 družin so v Mosul prepeljali iz vasi Nadžafija.

"Obstaja resna nevarnost, da borci IS teh ranljivih ljudi ne bodo le uporabili za živi ščit, temveč jih bodo raje ubili, kot dopustili, da jih kdo osvobodi," je poudaril. Dodal je, da so že dobili informacije o tem, da so džihadisti ustrelili civiliste, ki so se jim upirali.

Iraške sile so ofenzivo na drugo največje iraško mesto, ki je v rokah IS od leta 2014, začele v ponedeljek. V njej sodeluje okoli 30.000 iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Po ocenah ZN je v Mosulu okoli 1,5 milijona prebivalcev in do 5000 džihadistov.

Po navedbah visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je iz Mosula od začetka ofenzive pobegnilo kakih 3900 ljudi. ZN pričakujejo, da bo prvi teden ofenzive prisiljeno svoje domove zapustiti okoli 200.000 ljudi. UNHCR zato v okolici vzpostavlja begunska taborišča in začasna naselja.