gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti bežijo iz Rake; prestolnica Islamske države pred padcem

Deli na:
Džihadisti bežijo iz Rake; prestolnica Islamske države pred padcem

Kurdske borke iz vrst SDF med osvobajanjem Rake. - Foto: Reuters

Sirsko Rako pospešeno zapuščajo borci skrajne skupine Islamska država. Samo v zadnjih 24 urah se je po navedbah koalicije pod vodstvom ZDA predalo 100 džihadistov, po navedbah aktivistov naj bi že vsi sirski borci IS zapustili mesto.

IS naj bi bila po nekaterih navedbah na robu poraza.

Po besedah vodje Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu Abdela Rahmana so v minulih petih dneh Rako zapustili vsi sirski borci Islamske države. Našteli so jih okoli 200, mesto pa so zapustili skupaj z družinami, je pojasnil Rahman.

Predstavnik lokalnih oblasti v Raki je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so se Sirskim demokratičnim enotam (SDF) predali sirski borci IS, medtem ko tujci še vztrajajo v boju. Po besedah Rahmana je teh okoli 150, o njihovi usodi pa se še pogajajo.

Kot je sicer sporočila koalicija držav pod vodstvom ZDA, tujim borcem zaenkrat ne dovolijo zapustiti Rake. Med njimi naj bi se skrival snovalec napadov v Parizu novembra 2015, v katerih je umrlo približno 130 ljudi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil Rahman.

Predstavnik kurdske vojske v Siriji (YPG), ki je na čelu SDF, je medtem zanikal, da bi se odvijale kakršne koli razprave o predaji mesta in da se ves čas borijo proti skrajnežem. Agencija Reuters navaja izjavo YPG, da je IS v Raki na robu poraza, dokončno naj bi jih od tam pregnali do nedelje.

Iz opustošenega mesta, ki je nekoč veljalo za glavno trdnjavo džihadistične skupine v Siriji, je uspelo pobegniti tudi več sto civilistov. Da je bil prehod varnejši, je skušala poskrbeti začasna mestna uprava, ki so jo vzpostavile SDF in je bila ves teden v stiku s plemenskimi voditelji.



Ti so sedaj dosegli tudi dogovor, v skladu s katerim bodo iz mesta evakuirali civiliste. Ne bo pa med njimi tujih borcev, je sporočila koalicija pod vodstvom ZDA. Z dogovorom naj bi skušali "minimizirati število civilnih žrtev", konvoj pa naj še danes zapustil Rako.

Borci Sirskih demokratičnih enot so sicer ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA izpod jarma Islamske države od junija osvobodile že okoli 90 odstotkov Rake. Mesto je nekdanja de facto prestolnica IS v Siriji in je služila kot njena baza za načrtovanje napadov na Zahodu.

Sirske in zavezniške sile so medtem iz rok Islamske države uspešno zavzele tudi mesto Majadin v provinci Deir Ezor, ki je veljalo za eno zadnjih utrdb skrajne skupine.

Enote sirskih oboroženih sil so nadzor nad mestom vzpostavile v sodelovanju z enotami zavezniških držav. Pri tem je bilo ubitih več teroristov, njihovo orožje pa uničeno, poročanje državnih medijev, ki se sklicujejo na policijske vire, povzema AFP.

Enote sicer še iščejo preostale borce Islamske države, ki so po porazu pobegnili iz mesta. Medtem pristojne enote odstranjujejo mine in eksploziv, ki so jih namestili pripadniki skrajne skupine.

Borci islamske države so sicer prejšnji teden uspeli zavezniške sile sprva pregnati iz vzhodnega dela mesta. V novem poskusu pa so sirske enote ob podpori ruskih ponovno vstopile v mesto, obenem pa prekinile glavno cestno povezavo s krajem Albu Kamal, ki je v rokah skrajnežev. Tako je borcem IS ostala za pobeg samo še reka Evfrat.