Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadiste Islamske države dokončno pregnali iz libijske Sirte

Deli na:
Džihadiste Islamske države dokončno pregnali iz libijske Sirte

Foto: arhiv Reporterja

Libijska vlada, ki jo podpirajo Združeni narodi, je v soboto sporočila, da je uspela po osemmesečnih bojih iz rok Islamske države (IS) prevzeti popoln nadzor nad mestom Sirta ob sredozemski obali.

"Uradno razglašamo konec vojaških operacij in osvoboditev Sirte," je v televizijskem nagovoru sporočil libijski premier Fajez Seraj.

Odposlanec ZN za Libijo Martin Kobler je poraz IS že označil za pomemben korak in "konec nadzora IS nad ozemlji v državi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Provladne sile so ofenzivo za osvoboditev mesta, ki je bilo pod nadzorom IS od leta 2015, začele maja letos, avgusta pa so jim na pomoč priskočile ZDA z letalskimi napadi na položaje IS.

Libijske oblasti so sicer že 5. decembra sporočile, da so zavzele še zadnje območje v Sirti, ki je bilo pod nadzorom IS.

Borci IS naj bi sicer še vedno delovali na več območjih na jugu in vzhodu Libije, nimajo pa več nadzora v nobenem od libijskih mest.

Sirta, rojstni kraj strmoglavljenega dolgoletnega samodržca Moamerja Gadafija, leži sredi poti med prestolnico Tripoli in drugim največjim mestom Bengazi. Dolgo je bila utrdba IS v Libiji, od koder so džihadisti nadzorovali okoli 300 kilometrov dolg pas sredozemske obale.