nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadist je posnel še selfie, nato pa s tovornjakom zapeljal v ljudi

Deli na:
Džihadist je posnel še selfie, nato pa s tovornjakom zapeljal v ljudi

Foto: Getty Images

Berlinski terorist Anis Amri je pred napadom prijatelju še poslal selfie in prošnjo, naj moli zanj.

Domnevni berlinski napadalec Anis Amri je pred trčenjem v božični sejem iz kabine tovornjaka sprva poslal svojemu prijatelju sporočilo, v katerem je med drugim pisalo "moli zame brat", nato pa še svoj selfie, poročajo nemški mediji.

"Moj brat, vse je v redu, z božjo pomočjo, sedaj sem v vozilu, moli zame brat, moli zame," je pisalo v sporočilu, ki ga Amri poslal iz tovornjaka nekaj minut preden je 19. decembra trčil v božični sejem, pri tem pa ubil 12 ljudi in ranil približno 50.

Nemška policija je sicer včeraj priprla za zdaj še neimenovanega 40-letnega državljana Tunizije, ki je osumljen sodelovanja z Amrijem. Osumljenca so priprli dopoldan, po tem ko je zvezna policija preiskala njegov dom in posest. Amri naj bi imel v telefonu, ki so ga našli na prizorišču napada, shranjeno njegovo telefonsko številko.


Tovornjak, ki je zapeljal na sejem, je imel posebno varnostno napravo, ki v primeru trčenja avtomatično ustavi vozilo. Ta naprava pa je rešila življenja, navajata vladne vire nemška javna televizija in časopis Süddeutsche Zeitung.

Amrija je sicer ubila italijanska policija 23. decembra v Milanu med patruljo, ko je izvlekel orožje in začel streljati.

Odgovornost za berlinski masaker je prevzela skupina Islamska država, ki je v petek objavila videoposnetek, v katerem Amri zapriseže vodji IS Abu Bakru al Bagdadiju. Tunizijske oblasti so v soboto razkrile, da so aretirale Amrijevega nečaka in še dva moška, ki so osumljeni, da so člani "teroristične celice", povezane z Amrijem.

Preiskovalci so še razkrili, da so pri njemu našli tudi nizozemsko kartico SIM. Po zadnjih podatkih naj bi Amri potoval iz Nizozemske v Francijo in nato v Milano. Preiskovalci še ugotavljajo, kako je Amri zapustil Berlin in prišel do Nizozemske.