sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dušan Čegovnik: Kolumna iz Nemčije

Deli na:
Dušan Čegovnik: Kolumna iz Nemčije

Foto: Getty Images

Sredi januarja je dnevnik die Welt objavil intervju z Zano Ramadani, ki je bila rojena v Makedoniji. Odraščala je v muslimanski družini v Siegerlandu v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija: Stara je 32 let in živi v Berlinu. Kot feministka in aktivistka gibanja »Femen« se je borila za enakopravnost žensk. V tem intervjuju je s svojimi izjavami zelo razburila nemško javnost. Zana Ramadani namreč meni, da to kar se je zgodilo na silvestrsko noč v Kölnu, bi bilo možno povsod kjer živijo muslimani. Po njenem nosijo krivdo za to muslimanske vrednote in matere, ki vzgajajo po teh kriterijih njihove otroke. Jezni bi morali biti na muslimane in to ne le na moške temveč na muslimanske ženske, predvsem na muslimanske matere.

K žrtvam napadov v Kölnu na silvestrovo sodi tudi Američanka Caitlin Duncan, ki študira v Tübingenu. Z nemškim prijateljem je želela praznovati v  novo leto. Toda na železniški postaji sta bila v množici ločena. Počutila se je nemočno. Velika le 1,57 m se je v množici težko orientirala. Mobilni telefon in denar je imel pri sebi njen prijatelj, njegove mobilne številke ni vedela na pamet, vedela je le za naslov njegovih staršev v Kölnu.

Napadli so jo moški. Nek možakar je zagrabil njen klobuk, drugi jo je zgrabil od zadaj . 27-letna Američanka se je zavrtela na vse smeri,da bi jim ušla. Nato je nekdo poizkušal poljubiti njen obraz in njen vrat. Porinila ga je proč in kričala : »Kaj je narobe  s tabo?« Tudi policija ji ni pomagala. Množica moških jo je potegnila na sredino. Brcala je na vse strani in klatila z rokami okrog sebe dokler ni začela bežati. Na pomoč ji je priskočil prosilec za azil iz Sirije Hesham Ahmad Mohammad, ki je bil na obhodu s  prijatelji. Rešili so jo tako,da so okrog nje naredili obroč. Tako so se premikali, jo rešili in jo vrnili njenemu nemškemu prijatelju.

Četudi številni Maročani sanjajo o Nemčiji,jih ta dežela vrača nazaj domov. Kajti nemško ministrstvo za notranje zadeve se je odločilo prošnje za azil Afričanov iz severne  Afrike hitreje, prednostno obdelati. Po statistčnih podatkih je junija 2015 pripotovalo v Nemčijo 368 Maročanov in v decembru že 2896. Seveda  državi Alžirija in Maroko nista navdušena nad vračanjem njihovih državljanov iz Nemčije.

Zelo je razburkal nemško javnost avstrijski zunanji minister  SebastianKurz z izjavo, da je Avstrija poostrila azilno zakonodajo in da je omejila letonjo število beguncev na 37.500. Tako nemška kanclerka Angela  Merkel kot finančni minister Schäuble nad tem nista navdušena. Nemčija zaradi poteze Avstriije meje ne namerava zapreti a azilna zakonodaja se tudi tu zaostruje in poizkusili bodo zmanjšati število beguncev v letošnjem letu. Z Avstrijo je Nemčija izgubila zadnjega zaveznika glede beguncev v EU.

Kritike na račun kanclerkine politike glede begunske krize se zaostrujejo. Napadati so jo začeli številni poslanci iz njene stranke CDU. Vendar se kanclerka ne da in upa na skorajšno pomoč Turčije, ki ji EU še ni nakazala 3 miljarde € za zajezitev begunskega problema. Obenem Angela Merkel  upa,da se bodo v Evropi na dveh vrhunskih srečanjih dogovorili za skupno  rešitev begunske problematike.

Zelo ostro je kanclerko napadel vodja nemške stranke FDP Christian Lindner. Meni,da velika koalicija  še vedno nima skupnega odgovora na begunsko krizo. Zaradi tega narašča priljubljenost desnih populistvov in stranke AfD (Alternative für Deutschland).  Po poročanju medijev naj bi ta stranka v primeru volitev prejela več kot 10% glasov.

Christian  Lindner zahteva od  Angele Merkel, da bo na naslednjem vrhunskem srečanju EU v Bruslju   spremenila mnenje. Ali bo dosegla skupno evropsko strategijo za reduciranje števila beguncev in  pravično razdelitev med članicami EU. To je njegova želja. Ali pa bo morala gospa Merkel popraviti njeno odločitev iz septembra, da bo Nemčija lahko  po dublinskem pravilu begunce iz varnih tretjih dežel na meji zavrnila. Po njegovem so begunci zadeva vseh držav EU in ne samo Nemčije. S skupnimi močmi bi morali reševati begunski problem.

Nemška TV je med drugim pred kratkim pokazala,da se je iz Berlina prostovoljno vrnilo v Irak 80 do 100 beguncev. Arabski lastnik turističnega urada v Berlinu je povedal,da vsak dan pride 10 do 15 ljudi, ki ga naprošajo, da posreduje in nabavi letalske karte za vrnitev v njihovo domovino tako v Irak kot drugam. Begunci so mislili,da bodo lahko v Nemčiji dobili zaposlitev in lahko delali, a sedaj zaradi birokratskih zadev čakajo že dobrega pol leta na dokumente in  ureditev njihovega statusa.

V ponedeljek 25.januarja zvečer je bila na prvem programu nemške televizije zanimiva oddaja »Hart aber fair« z naslovom »Koliko časa ima še Angela Merkel?«. Voditelj Frank Plasberg je na »Talk show« povabil  politike iz vladajoče koalicije (CDU; CSU; SPD)  iz FDP in politično urednico tednika Spiegel. V izmenjavi mnenj je prišlo do  nasprotij med članoma vladajoče koalicije. Thomas Kreuzer,  član CSU, predsedujoči te frakcije v bavarskem deželnem zboru je zagovarjal trditev, da tudi Nemčija podobno kot Avstrija potrebuje zgornjo mejo števila (kvoto) za begunce. To si želi 80% prebivalcev Bavarske. Omenil je tudi, da bi združevanje begunskih družin iz na primer 500.000 beguncev iz Sirije – bi se  po priselitvi najožjih družinskih članov to število povečalo na 1,5 do 2 miljona ljudi,kar je za Nemčijo nesprejemljivo. Kanclerka bi morala v zadevi z begunci končno potegniti  zasilno zavoro.

Nihče izmed gostov ni napovedal,kaj bodo naslednji koraki njihovih strank. To pomeni, da niso odgovorili na vprašanje  naslova oddaje. Očitno se je dobro izšlo za vladajočo kanclerko Angelo Merkel.