Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Države ob balkanski begunski poti načrtujejo skupne vaje varovanja meja

Deli na:
Države ob balkanski begunski poti načrtujejo skupne vaje varovanja meja

Foto: Bobo

Vaje bodo vključevale tudi skupno delovanje vojsk vseh šestih držav v primeru kriznih razmer.

Na ministrskem srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki se ga je iz Slovenije udeležil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, so se dogovorili za skupne vaje varovanja meja. Vaje naj bi pripravili v nekaj mesecih, so po srečanju v Pragi sporočili ministri držav ob balkanski begunski poti.

Vaje bodo vključevale tudi skupno delovanje vojsk vseh šestih držav v primeru kriznih razmer, je povedal češki obrambni minister Martin Stropnicky, kot na spletni strani poroča češka tiskovna agencija ČTK. V pobudi poleg Slovenije sodelujejo še Češka, Avstrija, Slovaška, Madžarska in Hrvaška.

Na včerajšnjem srečanju so predstavniki obrambnih ministrstev govorili tudi o akcijskem načrtu za vaje, ki bo vseboval tudi koordinacijo policijskih enot, je dejal avstrijski minister za obrambo Hans Peter Doskozil. V načrtu, ki ga pripravlja Dunaj, bodo med drugim opredelili tudi vloge vojsk posameznih držav v primeru skupne akcije. Načrt naj bi predstavili v prihodnjih tednih.



"V regiji bomo drug drugega podpirali na področjih policijskega in vojaškega sodelovanja ter sodelovanja civilnih sil pri varovanju naših meja. Želimo jasno sporočiti, da gremo v isto smer," je poudaril avstrijski obrambni minister. Dodal je, da bodo načrt predstavili tudi Evropski uniji, vendar ne želijo čakati razprave v Bruslju.

Kot je še poudaril, načrt temelji na ideji, da je treba pri zaščiti zunanjih meja in ljudi uporabiti vsa razpoložljiva sredstva. Glede tega se po njegovih besedah članice EU še ne strinjajo povsem.

Stropniky je medtem dejal, da so govorili tudi o splošnih varnostnih razmerah v Evropi in na Zahodnem Balkanu.