Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Družine žrtev Srebrenice z mešanimi občutki po sodbi Mladiću

Deli na:
Družine žrtev Srebrenice z mešanimi občutki po sodbi Mladiću

Spominsko obeležje Potočari. - Foto: Reuters

Člani družin bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici so po današnji obsodbi poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića na haaškem sodišču izrazili zadovoljstvo z dosmrtno zaporno kaznijo.

Obenem pa so nezadovoljni, ker sodišče ni ugotovilo, da je bil genocid storjen tudi v drugih delih BiH, kjer so preganjali nesrbsko prebivalstvo.

Razglasitev sodbe haaškega sodišča so danes spremljali v spominskem domu v Potočarjih pri Srebrenici. Po objavi dosmrtne kazni za Mladića je ena od mater Srebrenice, ki je v genocidu leta 1995 izgubila dva sinova, moža in tudi več drugih moških članov širše družine, izrazila zadovoljstvo s sodbo in se zahvalila haaškemu sodišču in bogu, ker so izpolnili njihova pričakovanja o pravični sodbi, je poročala regionalna televizija N1.

Pred sodiščem v Haagu je razglasitev sodbe spremljala predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović, ki ni bila popolnoma zadovoljna s sodbo. Kot je povedala za medije, sodišče ni ugotovilo, da je bil storjen genocid tudi v drugih v občinah na vzhodu in severozahodu BiH, v katerih so srbske sile izvajale pregon nesrbskega prebivalstva od leta 1992.

Razočaranje nad sodbo glede zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v Prijedorju na severozahodu BiH je izrazila tudi odvetnica Vasvija Vidović, ki ima veliko izkušenj z obrambo obtožencev na haaškem sodišču. Povedala je, da je sodba Mladiću "zgodovinski dogodek".

"Mladić je obsojen za najtežja kazniva dejanja in genocid ter za zločin proti človečnosti. Mislim, da je sodba pravična in predstavlja delno pravico za žrtve. Haaško sodišče je s sodbo opravičilo svoj obstoj," je povedala Vidovićeva v programu N1.

Predstavnica združenja žrtev vojne iz Prijedorja je prav tako povedala, da so povratniki v mesto zadovoljni s sodbo, a so vendarle pričakovali, da bodo tudi zločini v tem delu BiH označeni kot genocid. Spomnila je, da so srbske sile v organiziranih pregonih leta 1992 umorile tisoče ljudi, več deset tisoč pa so zaprli v koncentracijska taborišča, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Haagu je sojenje spremljal tudi Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva, ki je dejal, da ne obstaja kazen za to, kar je Mladić storil. Povedal je, da so lahko delno zadovoljni, ker je bil potrjen del obtožnice o terorju nad civilnim prebivalstvom v Sarajevu in ubijanju otrok ter o skupnem zločinskem načrtu.

Kot je dodal, je ugotovil, da Mladić ni pokazal nobenega kesanja. Ocenil je, da je bil Mladić tudi danes strahopeten, ker ni imel poguma, da bi poslušal odločitev sodišča, temveč je z incidenti poskusil ovirati izrek sodbe.