Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Družina komunističnega kitajskega premiera naj bi bila »težka« 2,7 milijarde dolarjev

Deli na:
Družina komunističnega kitajskega premiera naj bi bila »težka« 2,7 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Razširjena družina kitajskega premiera Wen Jiabaa ima premoženje, vredno 2,7 milijarde dolarjev, danes poroča ameriški časnik New York Times. Poročilo bi lahko spravilo v zadrego kitajsko komunistično partijo, ki se pripravlja na kongres, na katerem bodo izvolili novo vodstvo. Zaradi članka spletna stran ameriškega časnika na Kitajskem ni dostopna.

Kot piše časnik, so številni sorodniki Wen Jiabaa, med njimi sin, hči, mlajši brat in svak, v času njegovega vodenja vlade izjemno obogateli. Pregled poslovnih in davčnih dokumentov je razkril, da premierovi sorodniki nadzorujejo premoženje v vrednosti najmanj 2,7 milijarde dolarjev, poroča New York Times.

Okoli 80 odstotkov tega premoženja je v rokah članov Wenove razširjene družine, v katero niso všteti njegova soproga, sin in hči, kar pomeni, da za njih ne velja pravilnik kitajske komunistične partije o razkritju premoženja.

Časnik piše, da so skupen znesek, ki temelji na poročilih družb, borznih podatkih in drugih javno dostopnih dokumentih, preverili revizorji.


Kitajsko zunanje ministrstvo je bilo v odzivu kritično do pisanja New York Timesa. "Nekatera poročila blatijo Kitajsko in imajo skrite motive," je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lei odgovoril na vprašanje o poročanju časnika o skritem premoženju Wenovih sorodnikov.

Wen si je ustvaril ugled "ljudskega premiera", ki ga skrbi za navadne državljane, se izogiba razkošja in podpira politične reforme. Kitajski oporečnik Yu Jie pa je v knjigi Najboljši kitajski igralec iz leta 2010 zapisal, da je Wen številne Kitajce in zahodne opazovalce zavedel, češ da je drugačen od drugih partijskih voditeljev.

New York Times je članek objavil dva tedna pred začetkom kongresa kitajske komunistične partije, na katerem bodo izvolili novo vodstvo.

Bloomberg News je junija poročal, da ima razširjena družina kitajskega podpredsednika Xi Jinpinga, ki bo po pričakovanjih postal novi šef partije, premoženje v vrednosti več sto milijonov dolarjev, povzema nemška tiskovna agencija dpa.