požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Drama na Tajskem

Deli na:

V napadih z granatami na protivladne protestnike, ki že več mesecev zasedajo območje urada tajskega premiera v Bangkoku, je bilo v soboto in danes ranjenih najmanj 51 ljudi, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Medtem zaradi zaprtih letališč, ki jih še vedno zasedajo protestniki, na odhod iz Tajske čaka več kot 100.000 turistov.

V napadih z granatami na protivladne protestnike, ki že več mesecev zasedajo območje urada tajskega premiera v Bangkoku, je bilo v soboto in danes ranjenih najmanj 51 ljudi, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Medtem zaradi zaprtih letališč, ki jih še vedno zasedajo protestniki, na odhod iz Tajske čaka več kot 100.000 turistov.

Prva bombna eksplozija je na protivladnih protestih v Bangkoku odjeknila že v soboto zvečer. Do eksplozije je prišlo poleg odra, ki so ga protestniki postavili pred uradom tajskega premiera Somchaija Wongsawata. Pri tem je bilo ranjenih 49 ljudi, štirje med njimi pa naj bi huje poškodovani. Tiskovni predstavnik protestnikov Suriyasai Katasiya je ob tem pojasnil, da je granata sprva pristala na strehi šotora, pod katerim so se nahajali protestniki, nato pa se je s strehe skotalila na tla in eksplodirala.

Le 20 minut za tem sta eksploziji odjeknili tudi v poslopju opoziciji naklonjene televizije, vendar naj pri tem ne bi bil nihče ranjen. Še ena eksplozija je nato davi odjeknila na cesti v bližini bangkoškega letališča Don Mueang, pri čemer naj bi poškodbe utrpeli dve osebi. Odgovornosti za napade doslej ni prevzel še nihče, vendar pa je Suriyasai odgovornost že pripisal tajski vladi.

Politična kriza na Tajskem se vse bolj zaostruje, potem ko so protestniki pred dnevi zasedli obe bangkoški letališči, mednarodno Suvarnabhumi in manjše za notranje polete Don Mueang. V državi tako ostaja kakih 100.000 turistov, ki se zaradi številnih odpovedanih poletov ne morejo vrniti domov. Medtem oblasti domnevajo, da bo zaradi politične krize upad prihodkov iz turizma do konca leta narasel na 4,2 milijarde ameriških dolarjev, kar predstavlja odstotek in pol bruto družbenega proizvoda.

Organizator protivladnih protestov, ki potekajo že več mesecev, je Ljudsko zavezništvo za demokracijo (PAD), ki zatrjuje, da se protesti ne bodo končali, dokler ne bo odstopil predsednik tajske vlade Somchai Wongsawat, zavrača pa tudi pogajanja. PAD obtožuje vlado, da je skorumpirana in da je le marioneta v rokah odstavljenega premiera Thaksina Shinawatre. Slednjega, ki je Somchaijev svak, so strmoglavili v državnem udaru leta 2006.

Kljub temu, da protestniki zavračajo pogajanja in zahtevajo odstop premiera, je policija sporočila, da je danes začela pogajanja s protestniki na letališčih. Pomočnik načelnika tajske policije Pongsapat Pongcharoen je na novinarski konferenci ob tem poudaril, da pogajanja potekajo, "pa naj to nekateri zanikajo ali pa ne", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zagotovil je tudi, da za odstranitev protestnikov z letališč ne bodo uporabili sile in pozval državljane k potrpežljivosti.

Kljub omenjenim zagotovilom je policija danes izdala nov ukaz protestnikom, ki zasedajo letališče Don Mueang. Zagrozila jim je z zapornimi ali denarnimi kaznimi, če ne bodo takoj zapustili letališča. Zagrozila jim je z največ dvema letoma zapora ali nekaj več kot tisoč dolarjev kazni. Prepovedala je tudi zborovanja več kot petih ljudi. Podoben ukaz naj bi policija izdala tudi za mednarodno letališče Suvarnabhumi.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da PAD, ki uživa podporo predvsem revnih množic, nima nobenih možnosti za zmago na volitvah. Na morebitnih volitvah bi znova slavila vladajoča ljudska stranka (PPP).