Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dovolj imajo korumpirane vlade, na jugu Brazilije se hočejo osamosvojiti

Deli na:
Dovolj imajo korumpirane vlade, na jugu Brazilije se hočejo osamosvojiti

Foto: Getty Images

Prebivalci juga Brazilije so se v nedeljo na neformalnem glasovanju izrekali o tem, ali želijo postati del nove države. Referendum je organiziralo odcepitveno gibanje Jug je moja država.

Teden dni po referendumu v Kataloniji so glasovanje pripravili v več kot 1000 občinah v zveznih državah Rio Grande do Sul, Santa Catarina in Parana. Vodja gibanja Celso Deucher je izrazil upanje, da bodo na referendumu zbrali tri milijone glasov, poroča Al Jazeera Balkans.

Na voliščih v Londrini, glavnem mestu Parane, so volivci za lokalne medije povedali, da so razočarani nad zvezno vlado in korupcijskimi škandali, zaradi katerih je več deset politikov in pripadnikov gospodarske elite končalo za rešetkami ali pa jih čaka sojenje.

Drugi so se pritožili, da na jug Brazilije ne pride veliko davčnih prihodkov, ki v glavnem končajo na revnejšem severu države, kjer imajo volivci po njihovem mnenju več pravic kot na jugu.


Južni del Brazilije je imel že v preteklosti težnje po samostojnosti, ki segajo v 19. stoletje, ko je italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi tej regiji za kratek čas pomagal do polsamostojnosti.

Gibanje Jug je moja država je že oktobra lani organiziralo glasovanje o odcepitvi, na katerem je glas oddalo 617.500 volivcev. Več kot 95 odstotkov se jih je izreklo za ločitev od Brazilije.

Sicer le malokdo verjame v uspeh tega separatističnega gibanja, tudi zato ker njegovo delovanje prepoveduje ustava, v skladu s katero Brazilijo sestavlja neločljiva zveza držav.

Glasovanje o odcepitvi je še en pokazatelj gneva brazilskih volivcev do zvezne vlade, ki po njihovem mnenju ni odgovorila na porast kriminala in ni bila sposobna ustaviti najhujše recesije v več kot 100 letih, še piše Al Jazeera Balkans.