stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dosmrtni zapor za britanske džihadiste

Deli na:
Dosmrtni zapor za britanske džihadiste

Foto: iStock

Na sodišču v Londonu so štiri moške, ki so načrtovali teroristični napad v Veliki Britaniji, obsodili na dosmrtni zapor.

Porota se je strinjala, da so moški pripravljali napade s številnimi žrtvami na policiste in vojake, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trije glavni obtoženi moški so sebe sicer na enem od prestreženih spletnih pogovorov poimenovali trije mušketirji. Vsi morajo v zaporu preživeti najmanj po 20 let. Sodnik Henry Brian Globe pa je dosmrtni zapor določil tudi za četrtega obsojenca, ki mora v zaporu preživeti najmanj 15 let.

Globe je pojasnil, da so bili moški v primežu "dolgotrajne, radikalne, nasilne ideologije". Z napadom pa so želeli "ubiti, raniti in povzročiti teror" ter "promovirati protizahodno ideologijo", piše britanski BBC.

Policija je dejala, da je moške navdihnila skrajna skupina Islamska država.

Moški, so stari od 25 do 38 let, ki prihajajo iz krajev Birmingham in Stoke-on-Trent, so bili del večje obveščevalne operacije. Prijeli so jih avgusta lani, ko so oblasti vzpostavile lažno podjetje za kurirska dela in jim ponudile službo. Ko je eden od njih prišel na delo, so preiskali njegov avtomobil. Oblasti so med drugim našle na pol doma narejeno bombo in večji kuhinjski nož z vrezano besedo kafir, kar v arabščini pomeni nevernik.

Za tri obsojene bo to že druga zaporna kazen zaradi terorizma. Dva od njih sta se želela pridružiti terorističnemu urjenju v Pakistanu, eden pa je imel pri sebi navodila za izdelavo bombe.