Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donaldu in Melanii maševalo 25 duhovnikov, med njimi tudi imam

Deli na:
Donaldu in Melanii maševalo 25 duhovnikov, med njimi tudi imam

Foto: Profimedia

Novi ameriški predsednik Donald Trump in soproga Melania sta se udeležila skupne maše devet veroizpovedi.

Po petkovi prisegi na položaj 45. predsednika ZDA se je Donald Trump skupaj s soprogo Melanio in drugimi družinskimi člani odpravil na tradicionalno mašo v Nacionalno katedralo, kjer je potekal večverski obred, tudi muslimanski.

Trumpova predsedniška kolona vozil se je zjutraj peljala od Bele hiše proti Nacionalni katedrali nedaleč od slovenskega veleposlaništva v ZDA po zapuščenih ulicah. Tisti, ki so čez noč slavili njegovo inavguracijo so prihajali k sebi, drugi pa so si natikali roza kape in prijemali za transparente ter se zbirali pri travniku National Mall, kjer je potekala velika demonstracija za pravice žensk, v bistvu pa demonstracija proti novemu predsedniku.

V Nacionalni katedrali je potekala skupna maša 25 duhovnikov, ki so predstavljali devet veroizpovedi. Med njimi je bil tudi imam Mohamed Magid, ki so ga pred tem v njegovi skupnosti kritizirali, da daje duhovno potuho novemu predsedniku, ki je med kampanjo močno napadal muslimane, grozil z nadzorom mošej, prepovedjo vstopa muslimanom v ZDA in podobno.



Trumpove kritike pa je zabavala melodija episkopalne cerkve, ki je tudi podlaga za britansko himno "Bog obvarji kralja" oziroma kraljico, kdor je pač na prestolu. Trumpovi kritiki pravijo, da se obnaša kot despot, med njimi pa je bila včeranja množica, ki prerašča pričakovane okvirje. Obratno je bila v petek na inavguraciji množica bistveno manjša kot podobni na obeh inavguracijah predsednika Baracka Obame in tudi predsednika Georga Busha mlajšega.

Trumpov tiskovni predstavnik Sean Spicer je na Twitterju sporočil, da bo Trump obiskal sedež Cie, "da bi se zahvalil moškim in ženskam obveščevalne skupnosti". Prvi dan na položaju se je tako soočil z napetostmi, ki so nastale po ugotovitvah ameriških obveščevalcev, da se je Rusija vmešavala v ameriške predsedniške volitve, da bi jih obrnila Trumpu v prid.

Zaradi nasprotovanja demokratov sicer kongres v petek ni potrdil kongresnika Mika Pompea na položaj direktorja Cie, ker menda še ni dovolj preverjen.