Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donald Trump ml. si je dopisoval z WikiLeaks; Assange je hotel postati avstralski veleposlanik v ZDA

Deli na:
Donald Trump ml. si je dopisoval z WikiLeaks; Assange je hotel postati avstralski veleposlanik v ZDA

Foto: Profimedia

Sin predsednika ZDA Donald Trump mlajši je v ponedeljek objavil svoje dopisovanje z WikiLeaksom pred in po ameriških predsedniških volitvah od septembra lani do julija letos, a šele nekaj ur po tem, ko je to korespondenco objavila revija The Atlantic.

Trumpovi nasprotniki trdijo, da gre za dokaz o kršenju ameriške volilne zakonodaje.

Ameriške obveščevalne agencije so v začetku leta, preden je Trump prevzel oblast ugotovile, da se je Rusija po navodilu predsednika Vladimirja Putina vpletla v ameriške volitve s širjenjem laži po družabnih medijih in vdori v demokratske računalnike.

Nakradene informacije naj bi predali WikiLeaksu, ki jih je objavil. Rusko afero preiskuje posebni tožilec Robert Mueller, ki je že vložil prve obtožnice proti nekdanjim članom Trumpove kampanje. Kot vse kaže, je v težavah s te strani tudi Trump mlajši.

Revija Atlantic je poročala, da je spletna stran WikiLeaks Trumpu mlajšemu v desetih mesecih do julija letos poslala veliko sporočil, sam pa jih je na nekaj tudi odgovoril. V nerodnem položaju se je spet znašel podpredsednik ZDA Mike Pence.

Sredi oktobra je na televiziji Fox News odločno zanikal povezave med Trumpovo kampanjo in WikiLeaksom, ki je isti dan Trumpa mlajšega obvestil, da so objavili nov sveženj elektronske pošte šefa kampanje demokratke Hillary Clinton Johna Podeste. Trump mlajši je to obvestilo posredoval naprej drugim vodilnim članom očetove predsedniške kampanje.

Pence je v začetku leta branil tedanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA generala Michaela Flynna pred obtožbami o srečanjih z Rusi, nakar se je izkazalo, da mu je Flynn lagal, ko je ta srečanja zanikal in Trump je bil prisiljen Flynna odpustiti. Pence je v ponedeljek nemudoma po objavi dopisovanja med Trumpom mlajšim in WikiLeaksom sporočil, da o tem ni vedel nič.

Trump svojega sina ne more odpustiti, čeprav ga je že drugi sin spravil v težave. Julija letos je prišlo na dan, da se je sin lani pred volitvami srečal z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko v pričakovanju negativnih informacij o Clintonovi. Trump mlajši je takrat sam objavil elektronsko pošto glede srečanja, preden jo je objavil New York Times.


Sedaj je prišlo na dan, da je malce pred tem dejanjem dobil sporočilo Wikileaksa s prošnjo, naj jim posreduje elektronsko pošto o Veselnicki, ker bo njihova objava pred New York Timesom zanj boljša. Trump mlajši ni odgovoril, ampak je pošto raje sam objavil.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange na prošnje The Atlantica za komentar ni odgovarjal. Potem, ko je Trump mlajši sam objavil njihovo dopisovanje pa je sporočil, da je WikiLeaks kot kaže preslepil nekatere ljudi v odkritost s tem, da jih je prepričal, da je to v njihovem interesu.

Trump mlajši je na dopisovanje WikiLeaksa dal tri odgovore, prenehal pa je, ko so ga prosili naj jim posreduje očetovo davčno napoved in predlog, da v primeru zmage oče Trump Assangea imenuje na diplomatski položaj.

V enem od sporočil mu je WikiLeaks predlagal, da naj oče njihovo objavo negativnih informacij o Clintonovi poveže s svojim računom na Twitterju. Po nekaj dneh je Trump mlajši to sam storil na svojem računu.

Na dan volitev, ko je še vedno kazalo, da bo slavila Clintonova, je WikiLeaks Trumpu mlajšemu predlagal, naj oče ne prizna poraza in naj raje izzove medije in druge zaradi nameščene igre, kot je sam trdil, da bo storil, ker je tako kot večina sveta pričakoval poraz.

Trump mlajši je korespondenco z WikiLeaksom zaupno predal kongresnim preiskovalcem. V sporočilu ob objavi je namignil, da je nekdo iz kongresa zadevo izdal reviji The Atlantic.

Trumpov direktor obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo je WikiLeaks opredelil za sovražno obveščevalno službo. Demokratski pravniki menijo, da je to kar je delal Trump mlajši nezakonito ker je za potrebe kampanje prejemal pomoč tujca, to je Juliana Assangea.

Demokratski član odbora za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa Adam Schiff, ki ga Trumpovi sumijo, da je posredoval informacije reviji The Atlantic je dejal, da se s tem znova potrjuje pripravljenost vrha Trumpove kampanje, da prejme tujo pomoč. Trump mlajši meni, da se nima česa bati.