boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Domnevni izumitelj bitcoina že obžaluje, da se je razkril

Deli na:
Domnevni izumitelj bitcoina že obžaluje, da se je razkril

Foto: drcraigwright.net

Avstralski podjetnik Craig Steven Wright, ki se je ta teden razkril kot izumitelj internetne valute bitcoin, je sedaj klonil pod pritiskom javnosti. Kot je zapisal na blogu, ne bo razkril dodatnih dokazov v podporo trditvi, da je prav on izumil bitcoin. "Nimam poguma," je dejal.

"Verjel sem, da to lahko storim. Verjel sem, da lahko leta anonimnosti in skrivanja pustim za sabo," njegovo izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

A ob dogodkih zadnjega tedna se je zlomil. Kot je poudaril, so se pod udarom znašle tako njegove kvalifikacije kot značaj, in da za kaj takega ni dovolj močan. "Nimam poguma," je dejal in zapisal še: "Vem, da bo ta šibkost povzročila veliko škode tistim, ki so me podpirali."

Wright je v ponedeljek dejal, da je izumil bitcoin, in tako končal večletna ugibanja, kdo je avtor internetne valute. Trditev je podkrepil z bitcoini, ki jih lahko ima le izumitelj.

Wright je svoj prvi dokaz delil z britansko mrežo BBC ter revijama Economist in GQ. Medtem ko so pri BBC prepričani, da takšnega dokaza ne bi mogel zagotoviti nihče razen izumitelja, pa so pri Economistu bolj skeptični in poudarjajo, da je veliko pomembnih vprašanj še vedno odprtih.

Za izumitelja bitcoina velja Satoshi Nakamoto, a so mnogi že dolgo prepričani, da je to le psevdonim za osebo ali za skupino oseb. Pred nekaj meseci se je začelo v zvezi z internetno valuto omenjati Wrighta. Ta poročanja medijev tedaj ni komentiral.

"Tedaj nisem hotel, da javnost ve za to, a zdaj želim, da se to razjasni enkrat za vselej," je dejal za Economist v začetku tedna. Pojasnil je še, da ga je za psevdonim Satoshi Nakamoto navdihnil japonski filozof iz 17. stoletja.