Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dodiku Američani ne dajo vizuma, zato ne more na Trumpovo inavguracijo

Deli na:
Dodiku Američani ne dajo vizuma, zato ne more na Trumpovo inavguracijo

Foto: arhiv Reporterja

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je ostal brez vizuma ZDA, zato je moral odpovedati načrtovano potovanje v Washington.

Tam se je želel udeležiti inavguracije novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa prihodnji teden, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina včeraj potrdili v njegovem uradu v Banja Luki.

V izjavi za javnost na spletni strani Dodikovega urada piše, da se predsednik Republiki srbske ljudem, ki so ga povabili v Washington, lahko le zahvali za vabilo, ker ni dobil vizuma.

"Sama pot terja več dni priprav, ki jih ni bilo mogoče izvesti zaradi odsotnosti vizuma," še piše v sporočilu. To tudi navaja, da Dodik kljub temu upa, da bo imel kmalu priložnost za srečanje z ljudmi iz Trumpove administracije in da ta težava ne bo preprečila njegove namere, da z njimi zgradi "konstruktivne odnose in boljše medsebojno razumevanje".

Dodik je pred včerajšnjo objavo poudarjal, da je dobil vabilo na Trumpovo inavguracijo, a medtem se je izkazalo, da je šlo zgolj za vabilo na vzporedne dogodke, ki s samo zaprisego nimajo neposredne zveze, navaja Hina.

Za pot v ZDA je Dodik najprej zaprosil za diplomatski vizum, ki so mu ga odbili z obrazložitvijo, da do njega nima pravice, ker ne predstavlja BiH kot države.

Zatem je bil prisiljen oditi na konzularni oddelek ameriškega veleposlaništva v Sarajevu in tam zaprositi za redni vizum, ki pa mu ga do včeraj niso odobrili.