profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Divji prizori v makedonskem sobranju: vdor protestnikov, krvavi poslanci, preprečen puč!

Deli na:
Divji prizori v makedonskem sobranju: vdor protestnikov, krvavi poslanci, preprečen puč!

Foto: Twitter

Protestniki so z vdorom v makedonski parlament v Skopju preprečili izolitev predsednika parlamenta, ki so ga skušali mimo dnevnega reda izvoliti socialdemokrati in predstavniki albanske manjšine.

Socialdemokrati (SDMS) in predstavniki albanske manjšine (Zavezništvo za Albance) so želeli za svojega predsednika parlamenta izvoliti Albanca Talata Xhaferija, čeprav njegova izvolitev sploh ni bila na dnevnem redu seje, ki jo je aktualni predsednik sobranja celo že zaključil. Predsedovanje seji je prevzel najstarejši poslanec, poslanci VMRO-DPMNE so to početje označili za puč, nakar je sledil vdor protestnikov v zgradbo sobranja, makedonskega parlamenta.

Prizori iz parlamenta:


V pretepu med protestniki in podporniki socialdemokratov in Albacev je bilo poškodovanih več ljudi, med njimi tudi vodja SDMS Zoran Zaev in vodja Zavezništva Zijadin Sela. Po poročanju tujih virov so bili pretepeni tudi nekateri novinarji. Poslanci VMRO-DPMNE so svoje kolege na udaru zaščitili pred besom množice, nato pa je makedonski policiji po več urah uspelo izprazniti zgradbo parlamenta.

Po podatkih oblasti je bilo v nemirih poškodovanih najmanj 77 ljudi, od tega 22 policistov in vsaj trije poslanci. Pred parlamentov se je po nekaterih ocenah zbralo več kot 50.000 judi.


V Makedoniji že od lanskih volitev trajajo zaostrene razmere. SDSM hoče v zavezništvu z albansko manjšino vladati, a predsednik države Gjorge Ivanov zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu.

VMRO-DPMNE zahteva predčasne volitve in trdi, da je povezovanje albanskih strank po tako imenovani »tiranski platformi« pod pokroviteljstvom albanskega premierja Edija Rame vmešavanje tujega naroda in povolilna goljufija, saj platforma ni bila predstavljena pred volitvami.

Platforma med drugim zahteva priznanje Albancev kot ustanovnega naroda Makedonije, albanščino kot službeni jezik, debato o grbu, himni in zastavi, zastopanost Albancev v državnih organih sorazmerno z deležem populacije, uradno obtožbo »genocida nad albanskim narodom« itd.. V VMRO-DPMNE trdijo, da je to korak k federalizaciji in delitvi Makedonije, integrirano mejno upravljanj na mejah s Kosovom in Albanijo pa označujejo za poskus ustvarjanja »Velike Albanije«.

Trenutek vdora protestnikov v parlament: