atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktor Cie Wikileaks označil za sovražno obveščevalno službo

Deli na:
Direktor Cie Wikileaks označil za sovražno obveščevalno službo

Pred volitvami je znova aktualno vprašanje usode Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, ki na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu živi od leta 2012. - Foto: Reuters

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo je v četrtek v svojem prvem javnem govoru, odkar je prišel na čelo te vohunske organizacije, spletno organizacijo Wikileaks označil za sovražno obveščevalno službo, ki ogroža nacionalno varnost ZDA.

To je velik obrat od trditev njegovega šefa Donalda Trumpa, ki je v času predsedniške kampanje lani Wikileaks javno hvalil, ker je objavljal nerodne informacije o njegovi demokratski protikandidatki Hillary Clinton.

Bela hiša sicer pojasnjuje, da je velika razlika med krajo in objavo informacij o politični osebnosti in objavo informacij, ki škodijo nacionalni varnosti ZDA. Wikileaks je februarja objavil več tisoč dokumentov o tem, kako Cia vdira v računalniške sisteme.

Pompeo je ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assanga in nekdanjega sodelavca Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna obtožil uničevanja zahodnih vrednot in samopoveličevanja. Oba naj bi delala to, kar delata, da si ustvarita ime in jima ni mar za nacionalno varnost.

Snowden je trenutno begunec v Rusiji, Assange pa je prostovoljno zaprt v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da ga ne izročijo na Švedsko in potem v ZDA.

Pompeo je v Centru za mednarodne in strateške študije potrdil, da so ameriški obveščevalci januarja povedali, da je Rusija uporabila Wikileaks za objavo podatkov, ukradenih z demokratskih računalnikov, ruska državna televizija RT pa naj bi aktivno sodelovala z Wikileaksom.

Televizija CNN medtem poroča, da so sodelavcem Trumpove kampanje pri komunikacijah z ruskimi uradniki lani nenamerno prisluškovali britanski in drugi evropski obveščevalci. Prisluškovali so Rusom, ujeli pa so tudi Trumpove sodelavce, ki so govorili z njimi. Kaj natančno so slišali, pa ni znano.