pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dilmi razpada koalicija

Deli na:
Dilmi razpada koalicija

Foto: Getty Images

Glavna partnerka v vladi pod vodstvom Delavske stranke brazilske predsednice Dilme Rousseff, desnosredinska Stranka brazilskega demokratičnega gibanja (PMDB), je včeraj izstopila iz koalicije in s tem poglobila politično krizo v državi. Vodstvo te največje brazilske stranke se je za takojšen izstop iz vlade odločilo na včerajšnjem srečanju.

V zadnjih tednih so se znotraj stranke PMDB krepili pozivi k izstopu iz koalicije levičarske voditeljice, medtem ko se Rousseffova sooča z gospodarsko recesijo, množičnimi uličnimi protesti, korupcijskim škandalom in preiskavami zaradi domnevnih volilnih kršitev, pa tudi morebitno nezaupnico.

Srečanje vodstva stranke PMDB je v živo prenašala nacionalna televizija. Od začetka glasovanja do objave izidov je minilo samo nekaj minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločili so tudi, da mora šest ministrov iz stranke odstopiti ali pa jih bodo čakali etični postopki, poroča britanski BBC.

Senator Aecio Neves, ki vodi opozicijsko stranko PSDB in je tesno izgubil v predsedniški tekmi z Rousseffovo leta 2014, je odhod stranke PMDB iz vlade komentiral z besedami, da je "Dilmina vlada končana". Odhod stranke pa je označil za "zadnji žebelj v krsti".

Rousseffova je sicer skušala ohraniti koalicijo in se je v ponedeljek sestala z ministri PMDB, da bi jih prepričala, naj ostanejo v vladi. A je že takrat odstopil minister za turizem Henrique Alves, ki je dejal, da se je predsednici čas iztekel.

Izstop stranke iz vladne koalicije bi lahko pospešil postopek za odstavitev predsednice, ki ga je zaradi poneverjanja državnih financ v času kampanje za drugi mandat leta 2014 sprožila opozicija v parlamentu.

V 513-članskem spodnjem domu parlamenta ima stranka PMDB 69 poslancev. Da bi se izognila odstavitvi, pa bi morala predsednica dobiti dvotretjinsko podporo.

Rousseffova se boji, da bi se po PMDB za izstop iz vlade lahko odločile tudi druge koalicijske stranke. Poslanci tako desnosredinske Progresivne stranke, ki ima 49 sedežev, kot tudi levosredinske Socialno demokratske stranke, ki jih ima 32, so že napovedali, da bodo ta teden odločali o morebitnem odhodu.