Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktatorske metode: venezuelski obveščevalci aretirali opozicijska voditelja

Deli na:
Diktatorske metode: venezuelski obveščevalci aretirali opozicijska voditelja

Foto: Profimedia

Venezuelski obveščevalci so v zapor odpeljali dva vidna voditelja opozicije - Leopolda Lopeza in Antonia Ledezmo -, so sporočili njuni svojci.

Oba sta bila namreč v hišnem priporu, ko so ju ponoči odpeljali pripadniki obveščevalne službe Sebin dan po spornih volitvah v ustavodajno skupščino.

Oba sta pozivala k bojkotu volitev.

V hišnem priporu sta bila zaradi obtožb o vzpodbujanju nasilja med protivladnimi protesti leta 2014. Vodjo teh protestov Lopeza so v hišni pripor premestili 8. julija, potem ko je bil več kot tri leta zaprt v vojaškem zaporu, poroča britanski BBC.

Družini obeh voditeljev sta včeraj sporočili, da bo predsednik države Nicolas Maduro osebno odgovoren, če se jima bo kaj zgodilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Leopolda so samo odpeljali. Ne vemo, kje je, niti kam so ga odpeljali," je zapisala soproga Lopeza Lilian Tintori na Twitterju. Tudi otroci Ledezme so na Twitterju sporočili, da je njihovega očeta odpeljal Sebin.

Opozicijski poslanec Freddy Guevara je dejal, da želijo z aretacijami zastrašiti in demoralizirati opozicijo.



Venezuelsko vrhovno sodišče je kasneje sporočilo, da so oba aretirali, ker naj bi načrtovala pobeg in ker sta kršila pravila hišnega pripora, ki so jima prepovedovala "politično kampanjo" in "izjave za medije".

Ustavodajna skupščina, ki bo kljub bojkotu nedeljskih volitev s strani opozicije začela z delom v sredo, ima obsežna pooblastila, med drugim lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima večino opozicija.

Evropska unija je že kritizirala aretacijo obeh opozicijskih voditeljev. V Bruslju so opozorili, da gre za "korak v napačno smer". Catherine Ray, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini je tudi zahtevala več informacij od venezuelskih oblasti glede ukrepa proti Lopezu in Ledezmi, še poroča AFP.

EU je sicer že v ponedeljek kritizirala nedeljske volitve ustavodajne skupščine, ki da so potekale v vprašljivih in nasilnih okoliščinah. To ne more biti del rešitve trenutne krize, so opozorili v Bruslju.

"Vseskozi pozivamo vlado v Venezueli, naj nujno pristopi k ukrepom za obnovitev zaupanja in zmanjšanje napetosti ter vzpostavljanju boljših pogojev za iskanje mirne rešitve," je še povedala Rayeva.

Odzval se je tudi visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein in izrazil globoko zaskrbljenost zaradi aretacij. Venezuelske oblasti je tudi pozval, naj izpustijo vse, ki so jih prijeli, ker so uresničevali temeljne demokratične pravice, kot je pravica do svobodnega zbiranja, združevanja in izražanja.