mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktatorjeva sestra na obisku v Južni Koreji

Deli na:
Diktatorjeva sestra na obisku v Južni Koreji

Kim Jo Džong je prispela v Južno Korejo. - Foto: Profimedia

Kim Yo Jong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, je danes prispela v Južno Korejo. To je prvi obisk kakega člana vladajoče dinastije v Pjongjangu v Južni Koreji po koncu korejske vojne leta 1953. Kim Yo Jong je članica visoke diplomatske delegacije na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalo iljušin 62 je s severnokorejsko delegacijo pristalo na letališču Incheon v bližini južnokorejske prestolnice Seul. Uradni vodja delegacije je sicer ceremonialni voditelj Severne Koreje, 89-letni Kim Yong Nam, a po oceni poznavalcev je de facto vodja delegacije Yo.

V delegaciji sta poleg njiju še dva visoka predstavnika Severne Koreje ter 18 podpornih članov, poroča AFP. Na letališču jih je danes sprejel južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon.

Delegacija se bo drevi udeležila slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, Kim Yong Nama pa nato pričakujejo še na večerji, na katero sta med drugim povabljena tudi podpredsednik ZDA Mike Pence in japonski predsednik Shinzo Abe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V soboto naj bi s člani severnokorejske delegacije kosil južnokorejski predsednik Moo Jae-in, velik zagovornik dialoga med obema Korejama. Takrat naj bi mu Yo tudi predala osebno sporočilo svojega brata.

Yo velja za eno najtesnejših Kimovih zaupnic in naj bi bila v državi, kjer je politika vedno bila družinska zadeva, danes ena najvplivnejših žensk. Kot je za AFP povedal profesor za severnokorejske študije na univerzi v Seulu Yang Moo-jin, je Yo ena zelo redkih ljudi, ki lahko s Kimom govorijo o praktično vsemu, in ima tudi velik vpliv na njegovo politiko in odločitve.

Brat naj bi jo pripravljal za visok položaj, trenutno pa je nadomestna članica vplivnega centralnega komiteja in globoko vpeta v propagandne dejavnosti.



Stara naj bi bila 30 let in je Kimova prava sestra - oba sta se rodila prejšnjemu severnokorejskemu voditelju Kim Jong Ilu in njegovi tretji znani partnerki, nekdanji plesalki Ko Yong Hui. Tako kot Kim se je šolala v Švici. V svetu se zanjo dolgo skorajda ni vedelo, dokler je ni televizijska kamera posnela na očetovem pogrebu, ko je, objokana in bleda, stala tik za svojim bratom.

Uradni vodja severnokorejske delegacije na olimpijskih igrah, ki bo v kratkem dopolnil 90 let, je medtem dolgoletni karierni diplomat. Zaseda položaj predsednika predsedstva severnokorejskega parlamenta in je kot tak takoj za Kimom številka dve v vladajoči partiji ter ceremonialni voditelj države.

Mila narava in nesporna lojalnost sta mu skozi desetletja zagotovila politično preživetje. Vladajoči družini tako služi že tri generacije, čeprav so čistke v Severni Koreji pogoste in temeljite. Kim Jong Un je dal pred dvema letoma ubiti celo lastnega strica, spominja AFP. Pravijo mu tudi Snemalnik, saj naj bi vse, kar sliši in vidi, prenašal vrhovnemu voditelju.

Tehnično gledano je Kim Yong Nam najvišji severnokorejski uradnik, ki je kdaj obiskal južno sosedo.

Zadnji član Kimove dinastije, ki je obiskal Seul, je bil Yojin dedek Kim Il Sung, voditelj Severne Koreje ob njenem nastanku leta 1948. Leta 1950 je odredil napad na Južno Korejo.

Triletna korejska vojna se je končala s prekinitvijo ognja in vzpostavitvijo demilitariziranega območja. Meja med državama je bila določena vzdolž 38. vzporednika. Mirovni sporazum med državama ni bil nikoli podpisan.