zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktator Američanom grozi s "fizičnimi ukrepi"

Deli na:
Diktator Američanom grozi s "fizičnimi ukrepi"

Foto: KCNA

Severna Koreja je v odgovor na napreden protiraketni sistem THAAD v Južni Koreji, katerega namestitev sta ZDA in Južna Koreja napovedali v petek, danes zagrozila s "fizičnimi ukrepi". Napovedala je, da bo sistem podrobno nadzorovala od samega začetka, svojo južno sosedo pa ob tem opozorila na "klavrno samouničenje" kot posledico namestitve sistema.

Severna Koreja je napovedala "bolj neusmiljene in močnejše zaporedne enake ukrepe proti ZDA, ki želijo z namestitvijo sistema sprožiti vojno", navedbe severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Sovražnike znova opozarjamo, da ima korejska vojska trden namen izvesti neusmiljene povračilne ukrepe, s katerimi bi Južno Korejo takoj po izvršenem ukazu spremenila v morje plamenov in ruševin," je vojska navedla v sporočilu.

Kje točno naj bi sistem stal, zaveznici še nista napovedali, sta pa sporočili, da je izbira lokacije v zadnji fazi.

Severna Koreja je v odgovor na "ameriško grožnjo" v soboto iz podmornice tudi poskusno izstrelila balistično raketo. Izstrelitev je bila uspešna, raketo pa je razneslo v zgodnji fazi leta.

ZDA in Južna Koreja sta namestitev sistema napovedali v odgovor na naraščajoče napetosti s Severno Korejo. Na napoved sta se ostro odzvali tudi Kitajska in Rusija. Prva očita, da bo namestitev sistema "resno škodovala" regionalni varnosti na severovzhodu Azije, Rusija pa je izrazila pričakovanje "nepopravljivih posledic za globalno strateško stabilnost".

Sistemu so se z množičnimi protesti uprli tudi prebivalci krajev, kjer bi ga lahko namestili. Okoli 5000 prebivalcev okrožja Eumseong je za danes napovedalo množične proteste zaradi pomanjkljive seznanjenosti javnosti z nevarnostmi, ki jih prinaša obrambna baterija.

Državi sta pogovore o namestitvi sistema THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) začeli februarja letos, mesec dni po četrtem severnokorejskem jedrskem poskusu.