900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Delavci v Fukušimi prisiljeni lagati o ravni sevanja

Deli na:
Delavci v Fukušimi prisiljeni lagati o ravni sevanja

Foto: Reuters

Japonsko podjetje Build-Up, ki dela na območju jedrske elektrarne Fukušima, ki sta jo marca lani prizadela rušilni potres in cunami, je svojim delavcem naročilo, da morajo prikrivati dejansko raven radioaktivnega sevanja, ki so mu bili izpostavljeni med delom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Eden od vodilnih v podjetju je namreč delavcem naročil, naj naprave za merjenje ravni radioaktivnega sevanja, ki so mu izpostavljeni, pokrijejo s svinčenimi pokrovi, kot je med obiskom območja storil tudi sam.

Naprave so zato beležile veliko nižjo raven sevanja od tiste, ki so ji bili delavci dejansko izpostavljeni, je danes razkril japonski časnik Asahi Shimbun. Nekateri delavci ukaza nadrejenega sicer niso želeli upoštevati in so raje zapustili podjetje, je še poročal Asahi Shimbun.

Podjetje se je za sporen ukrep najverjetneje odločilo iz strahu, da mu bodo sicer zaradi nevarnosti, ki jo visoka raven radioaktivnega sevanja predstavlja za zdravje delavcev, prepovedali nadaljevati z delom na območju Fukušime. Delavci Build-Upa so namreč od decembra lani do marca letos sodelovali pri popravilu cevi na napravi za čiščenje radioaktivne vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonsko ministrstvo za zdravje, delo in socialne zadeve je že začelo s preiskavo dogodkov, še poročajo japonski mediji.