hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Delavci nuklearke v Fukušimi naj ne bi umrli zaradi sevanja

Deli na:

Znanstveni odbor Združenih narodov za učinke jedrskega sevanja (UNSCEAR), ki pripravlja poročilo o zdravstvenih posledicah katastrofe v jedrski elektrarni Fukušima, je ugotovil, da nihče od šestih nekdanjih delavcev elektrarne, ki so umrli po katastrofi, ni preminil zaradi posledic sevanja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

UNSCEAR namreč ugotavlja, da čeprav je bilo več delavcev elektrarne v Fukušimi po kontaminaciji kože izpostavljenih sevanju, niso ugotovili "klinično dokazljivih posledic".

Wolfgang Weiss, ki vodi UNSCEAR, je pojasnil, da namerava njegova agencija preučiti stopnje sevanja, ki so jim bili izpostavljeni, za približno dva milijona prebivalcev, ki so v času nesreče živeli v prefekturi Fukušima. Preučili bodo tudi podatke o delovanju ščitnice približno tisoč otrok. Poročilo, ki ga pripravljajo, pa naj bi Generalni skupščini ZN predstavili prihodnje leto.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je danes sporočila, da je bilo več območjih v bližini elektrarne sicer izpostavljenih sevanju nad stopnjo, ki lahko povzroči raka, medtem ko v večini države temu ni bilo tako.

V poročilu na 124 straneh WHO nadalje ugotavlja, da so v sosednjih državah Japonske zabeležili dopustne stopnje sevanja, drugod v svetu pa so bili priče manjši izpostavljenosti preko hrane, še navaja AP.

Japonsko je 11. marca lani prizadel silovit potres, ki sprožil velik cunami. Potres in cunami sta močno poškodovala jedrsko elektrarno v Fukušimi, zato je ušlo ogromno radioaktivnih snovi.