boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Davutoglu se poslavlja, Erdogan krepi svoj vpliv

Deli na:
Davutoglu se poslavlja, Erdogan krepi svoj vpliv

Foto: Getty Images

V Turčiji vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) bo imela 22. maja izredni kongres, na katerem premier Ahmet Davutoglu ne bo terjal novega mandata na čelu stranke, kar je včeraj potrdil tudi sam. To pomeni, da bo zapustil tudi položaj v vladi.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, sta položaja predsednika AKP in predsednika vlade glede na strankin statut povezana. Odločitev o sklicu kongresa, na katerem bo 57-letni Davutoglu zapustil čelo stranke in vlade, so sprejeli na včerajšnjem sestanku AKP v Ankari.

Davutoglu, ki naj bi se znašel na nasprotnem bregu kot predsednik Recep Tayyip Erdogan, je že v sredo namignil, da bi lahko odstopil, včeraj pa je to potrdil. "Ne mislim kandidirati," je z resnim izrazom na obrazu izjavil pred novinarji na sedežu vladajoče stranke AKP v Ankari.

Sestanek v stranki so sklicali, potem ko so v sredo v javnost pricurljale informacije, da sta Davutoglu in Erdogan v sporu. Razhajanja med prvim in drugim človekom Turčije so bila v zraku že v minulih tednih, botrovali naj bi jim med drugim različni pogledi glede načrtovane spremembe ustave.

Davutoglu je prejšnji teden obljubil, da bo nova ustava zagotovila sekularnost, potem ko je predsednik turškega parlamenta Ismail Kahraman razburil s pozivom, da mora nova ustava temeljiti na veri.

Davutoglu, ki je položaj premierja in predsednika islamsko-konservativne AKP prevzel od Erdogana, ko je bil ta leta 2014 izvoljen za predsednika države, je sicer včeraj zanikal vsakršna razhajanja s predsednikom države.

"Na račun našega predsednika ni iz mojih ust prišla niti ena sama negativna beseda in tudi nikoli ne bo," je poudaril. "Nobenih očitkov nimam, ne občutim ne jeze ne zamere," je dodal. Povedal pa je tudi, da njegova odločitev o odstopu ni bila sad osebne izbire, temveč nujnosti.

To naj bi bila le slabo zakrita kritika kadrov AKP, ki so zvesti Erdoganu in so nedavno sprejeli odločitev, da premierju odvzamejo nekatere pristojnosti v stranki. Stranko sicer dejansko obvladuje Erdogan, čeprav bi moral biti kot predsednik ustavno nad vsakršno strankarsko politiko.

Odhod Davutogluja bi po poročanju AFP lahko odprl pot utrditvi Erdoganove oblasti, hkrati pa še okrepil napetosti v Turčiji, ključni partnerici EU v begunski krizi, ki se sooča s številnimi izzivi - grožnjo džihadistov, novim konfliktom s Kurdi in nadaljevanjem vojne v Siriji na svojih južnih mejah.