državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Davor Bernardić novi predsednik hrvaške SDP

Deli na:
Davor Bernardić novi predsednik hrvaške SDP

Foto: sdp.hr

Predsednik zagrebške organizacije SDP Davor Bernardić je bil na sobotnih strankarskih predsedniških volitvah izvoljen za novega šefa hrvaških socialdemokratov.

V drugem krogu je prepričljivo premagal kolega Ranka Ostojića. Bernardić je tretji predsednik SDP, podporo je dobil tudi od svojega predhodnika Zorana Milanovića.

Po večini preštetih glasov članov SDP, ki so se udeležili drugega kroga volitev, je Bernardić dobili nekaj manj kot 65 odstotkov glasov, je v soboto zvečer objavil predsednik volilne komisije SDP Vedran Lendić. Kot je dodal, se je volitev udeležila nekaj več kot polovica od 37.000 članov stranke, uradne izide pa bodo objavili v ponedeljek.

Bernardić je prišel pred članstvo SDP na sedežu stranke v Zagrebu v spremstvu svojega protikandidata Ostojića in dosedanjega predsednika Zorana Milanovića, ki se v zadnjem času ni pojavljal v javnosti.

Milanović je poudaril, da je pred novim vodstvom SDP izziv vodenja Hrvaške.

"Pomagajte novemu predsedniku, ki je prvi med enakimi in od njega je veliko odvisno. Imamo iste cilje in ideje pravice, enakosti in svobode, zaradi katerih nas državljani volijo in zaradi katerih smo drugačni od konkurence, ki ni sovražnik, a je zame SDP najboljša in najmočnejša hrvaška stranka," je povedal Milanović, ki je stranko vodil od leta 2007.

Ostojić se je zahvalil vsem, ki so se udeležili sobotnih volitev in napovedal svojo podporo 36-letnemu Bernardiću, ki je bil eden podpredsednikov SDP od leta 2012.

Novi predsednik SDP se je zahvalil Milanoviću za dosedanje vodenje stranke in izpostavil, da je stranka na volitvah pokazala pripravljenost na spremembe. V krajšem nagovoru je napovedal, da bodo skrbeli za delavce in upokojence ter si prizadevali za javno zdravstvo in kakovostno izobraževanje.

Bernardić je veljal za Milanovićevega nasprotnika v SDP od leta 2012, ko je predsedstvo stranke predlagalo drugega kandidata na volitvah za zagrebškega župana. Pred letošnjo izbiro predsednika SDP je napovedal, da namerava kandidirati za župana Zagreba na lokalnih volitvah maja 2017, a je težko verjeti, da bo stranka v negotovo lokalno volilno tekmo potisnila svojega predsednika.

Bernardić je diplomirani fizik, ki je vodenje zagrebške organizacije SDP prevzel leta 2010 od zagrebškega župana Milana Bandića, ki je bil pred tem izključen iz socialdemokratske stranke. Bandić je večkrat poudaril, da je Bernardić njegov politični "učenec".

Bernardić je poslanec v saboru od leta 2008, bil je tudi predsednik zagrebške skupščine. Redni mandat predsednika SDP traja štiri leta, v tem obdobju bo Bernardić veljal tudi za neformalnega šefa hrvaške parlamentarne opozicije.

Naslednjo soboto, 3. decembra, bo konvencija SDP, na kateri bodo izbirali članstvo ostalih strankarskih organov.