nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Darilo" za Trumpa: Obama izgnal ruske diplomate

Deli na:
"Darilo" za Trumpa: Obama izgnal ruske diplomate

Foto: Getty Images

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump se bo moral ukvarjati z razjarjenim Vladimirjem Putinom, ki mu je Obama izgnal diplomate.

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj napovedal sankcije proti ruskim obveščevalnim agencijam in odredil izgon 35 ruskih diplomatov zaradi hekerskih napadov med ameriškimi volitvami. Obama je še pozval ostale zaveznike, "naj se zoperstavijo ruskim poskusom vmešavanja v demokratično vladanje", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Odredil sem več ukrepov za odziv na rusko vladno agresivno nadlegovanje ameriških predstavnikov in kibernetskih operacij, uperjenih na ameriške volitve," je sporočil Obama.

"Ta odziv sledi več zasebnim in javnim opozorilom, ki smo jih posredovali ruski vladi, in so potreben in primeren odziv na poskuse škodovanja interesom ZDA in kršitve uveljavljenih mednarodnih norm obnašanja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodal Obama.

Med ukrepi, ki jih je napovedal odhajajoči predsednik ZDA, so sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU ter zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje. Poleg tega je 35 ruskih operativcev razglasil za nezaželene osebe v ZDA, kar pomeni, da bodo morali državo zapustiti v 72 urah.


Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obžaloval sankcije ZDA in napovedal, da bo Rusija razmislila o možnosti povračilnih ukrepov.

Washington je sicer v preteklih mesecih ruske oblasti obtožil, da so skušale s hekerskimi napadi vplivati na izid ameriških predsedniških volitev. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil ruski predsednik Vladimir Putin osebno vpleten v hekerske vdore med predvolilno kampanjo v ZDA, s čimer naj bi se želel maščevati Hillary Clinton.

Obama na novinarski konferenci sredi meseca Putina ni hotel neposredno obtožiti, je pa vseeno dejal, da se v Rusiji le malo zgodi brez njegove vednosti. Dejal je, da si ne predstavlja, da se je kdo od visokih uradnikov odločil, da ukaže vlom v računalnike demokratske stranke brez Putinove vednosti. Kremelj je obtožbe zavrnil, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski hekerji so po trditvah ameriških obveščevalcev pred volitvami 8. novembra vdirali v računalnike demokratske stranke in kampanje demokratske kandidatke. Pridobljeno elektronsko pošto so predajali WikiLeaksu, ta pa jo je objavil na svoji spletni strani.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v sredo dejal, da se se ne želi ukvarjati z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, že pred tem pa je podvomil v ugotovitve obveščevalcev. To bi lahko pomenilo, da bo po prevzemu položaja 20. januarja sankcije lahko preklical. V četrtek po razglasitvi sankcij pa je dejal, da je čas, da se "premaknemo naprej k večjim in boljšim stvarem". Pravi tudi, da se bo sestal s šefi obveščevalnih agencij in se dal seznaniti z dejstvi aktualne situacije.