zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes izbirajo novega slovenskega sodnika za Strasbourg

Deli na:
Danes izbirajo novega slovenskega sodnika za Strasbourg

Foto: Arhiv Reporterja

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) bo danes glasovala o novem slovenskem sodniku na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico kandidatov - vrhovno sodnico Nino Betetto, Nino Peršak z univerze v Ghentu in odvetnika Marka Bošnjaka je v nedeljo zaslišal pristojni odbor. PS SE je nato kot najprimernejšega kandidata priporočil Bošnjaka.

Pristojni odbor, katerega člana sta tudi slovenska poslanca Matjaž Hanžek (ZL) in Andrej Šircelj (SDS), je odvetnika Bošnjaka, ki prihaja iz odvetniške družbe Čeferin, v nedeljo označil za najbolj kvalificiranega kandidata.

Parlamentarna skupščina, ki šteje 324 parlamentarcev iz držav članic Sveta Evrope, bo danes na plenarnem zasedanju na tajnem glasovanju, na podlagi priporočila odbora, izbirala med vsemi tremi kandidati.

Če v prvem krogu nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine oddanih glasov, bodo o kandidatih znova glasovali v sredo. V primeru sredinega glasovanja bo izbran kandidat, ki bo dobil največ glasov. Izid današnjega glasovanja bo predvidoma znan okoli 18. ure.

Sodnik je izvoljen za devet let brez možnosti ponovne izvolitve. Mandat se sodnikom sicer konča tudi, ko dopolnijo 70 let starosti. Slovenski sodnik na sodišču za človekove pravice do izvolitve naslednika ostaja Boštjan M. Zupančič, ki mu je sicer mandat potekel že 31. oktobra lani.

Slovenija je namreč kandidate za sodnike izbrala šele v tretjem poskusu, na podlagi razpisa marca lani, potem ko po predhodnih dveh razpisih, na katera se je prijavila samo po ena kandidatka - v zadnjem avgusta lani pa osem kandidatk in sedem kandidatov - predsednik republike Borut Pahor ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Na spomladanskem zasedanju PS SE, ki se je v Strasbourgu začelo v ponedeljek, Slovenijo zastopajo vodja delegacije Ksenija Korenjak Kramar (SMC) ter člana Andrej Šircelj (SDS) in Jan Škoberne (SD). Nadomestna člana delegacije pa sta Anže Logar (SDS) in Matjaž Hanžek (ZL).

V ospredju zasedanja bosta predvsem begunska oz. migrantska kriza in vprašanje reševanja krize v Siriji. Danes pa bodo parlamentarci med drugim obravnavali poročilo o preprečevanju radikalizacije otrok.