Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Damask za pokol v Houli krivi »teroriste«

Deli na:

Režim sirskega samodržca Bašarja al Asada je za pokol nad civilisti v Houli okrivil "teroriste". Okoli 600 do 800 teroristov naj bi s tem skušalo zanetiti državljansko vojno, je dejal general Kasim Džamal Sulejman, vodja preiskovalne komisije, ki jo je imenoval Damask za preiskavo petkovega pokola več kot sto ljudi.

Kot je povedal Sulejman, so "teroristi" v Houli pokol izvršili, ker so ljudje nasprotovali njihovi prisotnosti na območju. Hkrati je tudi zavrnil obtožbe, da naj bi pokol dejansko izvršile vladne sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot kaže, so vse žrtve prišle iz miroljubnih družin, ki se niso hotele upreti vladi ali prijeti za orožje, a so s tem prišle v konflikt z oboroženimi skupinami," je dejal na novinarski konferenci v Damasku.

Med 108 žrtvami petkovega pokola v Houli je bilo sicer tudi 49 otrok. Za pokol naj bi bile po navedbah opazovalcev in mednarodnih organizacij odgovorne vladne sile in pripadniki provladne milice šabiha.

A to je danes zanikal tudi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Džihad Makdisi. Hkrati pa je izrazil tudi obžalovanje zaradi izjav generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona, da bi tovrstni pokoli, kakršen je bil v Houli, "lahko Sirijo privedli do katastrofalne državljanske vojne, po kateri si država ne bi nikoli opomogla".



"Obžalovanja vredno je, da se je generalni sekretar ZN odrekel svoji misiji zagovarjanja miru in varnosti v svetu in je postal zagovornik državljanske vojne," je po poročanju AFP dejal Makdisi.

Ban je sicer v Carigradu od režima v Damasku zahteval uresničitev mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, v skladu s katerim od 12. aprila velja prekinitev ognja, ki pa jo sistematično kršijo.

Opazovalce ZN v Siriji je Ban označil za "oči in ušesa" mednarodne skupnosti, katerih cilj je, da "storilci odgovarjajo za zločine". Kot je poudaril, opazovalci niso tam, da bi bili "pasivni opazovalci neizrekljivih strahot".

Dejal je še, da v Siriji ne gre za spopad muslimanske in krščanske civilizacije, ampak za "staro zgodbo tirana, ki se oklepa oblasti".