zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Črni scenarij za Nemčijo: 6,4 milijona migrantov do konca leta

Deli na:
Črni scenarij za Nemčijo: 6,4 milijona migrantov do konca leta

Foto: Getty Images

Nemški think tank SAT je za časnik Die Welt simuliral pet scenarijev migrantske krize. V Nemčiji je že okoli milijon migrantov, v najboljšem primeru se bo ta številka do konca letošnjega leta dvignila 1,8 milijona migrantov, po najbolj črnem scenariju pa na kar 6,4 milijona.

Dogovor EU in Turčije o izmenjavi sirskih beguncev ne bo rešil problema, opozarja SAT. Vodja think tanka Thomas Arzt je za Die Welt dejal: "Ni stikala, s katerim bi lahko kar izključili pritok beguncev."

Vlade, ki se pogajajo z Nemčijo, ne razumejo razsežnosti problema, opozarja SAT. Trenutna pogajanja so se osredotočila na le en del celotne slike. Zaprtje migrantskih poti privede do odprtja novih.

Po prvem scenariju, kjer bi EU in Turčija uspešno sklenili in izpeljali dogovor, bi Nemčina konec leta morala skrbeti za 2,1 milijon migrantov. Namesto čez Grčijo in Balkan bi se novi prišleki usmerili preko Kavkaza in Poljske. Dogovor tudi ne reši glavnega razloga za pritok sirskih migrantov - državljanska vojna v Siriji še naprej divja.

Bolj optimističen scenarij predvideva konec vojne v Siriji, kar bi Nemčiji še vedno naprtilo 1,8 milijona ljudi. Balkanska pot bi se v tem primeru verjetno znova odprla, begunci iz Iraka in Afganistana bi še naprej drli v Evropo.

Tretji scenarij predvideva zaprtje balkanske poti in preusmeritev migrantskega toka čez Albanijo v Italijo, na kar se že pripravlja albanska vojska. V Nemčijo pride do konca 2016 kar 2,3 milijona ljudi.

V četrtem scenariju izbruhnejo novi konflikti v Afriki, zlasti v Nigeriji, kjer bi nasilje Boko Haram državo lahko pahnilo v državljansko vojno. Druge države na robu so Čad, Sudan in Kongo. Evropska mejna agencija Frontex napoveduje, da bo prav iz te regije prišlo največ novih migrantov - scenarij think tanka je pridelal število 3,7 milijona migrantov za Nemčijo.

Zadnji scenarij se ukvarja z najslabšim možnim razpletom: vojna v Siriji se nadaljuje, konflikti izbruhnejo ali se stopnjujejo še v Afriki, nadaljuje se priseljevanje z Bližnjega vzhoda in iz osrednje Azije, evropske meje so popolnoma prepustne in Nemčija ima konec leta na grbi 6,4 milijona migrantov.