profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Comey naj bi pri preiskavi Hillary Clinton nasedel Rusom

Deli na:
Comey naj bi pri preiskavi Hillary Clinton nasedel Rusom

Foto: Profimedia

Nova informacija na prvi pogled podpira odločitev predsednika Donalda Trumpa, da Comeyja odpusti zaradi nastopaštva.

Ameriški Washington Post je objavil novico, da je FBI lani poleti dobil domnevni ruski obveščevalni dokument o povezavah med predsedniško kampanjo demokratke Hillary Clinton ter pravosodno ministrico ZDA Loretto Lynch, zaradi česar je potem direktor FBI James Comey v javnih nastopih deloval mimo ministrice.

Objava časopisa na prvi pogled podpira odločitev predsednika Donalda Trumpa zaradi nastopaštva, kar je napisal tudi namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein v dokumentu, ki ga je Trump izkoristil kot utemeljitev za ukrep.

Rosenstein je menil, da je Comey pri preiskavi elektronske pošte Clintonove prekoračil svoja pooblastila, ko je julija sklical novinarsko konferenco, na kateri je sporočil, da ne bo kazenskega pregona, hkrati pa kritiziral Clintonovo zaradi malomarnega ravnanja z zaupnimi informacijami, ker je imela svoj strežnik elektronske pošte.

Dokument, ki je priletel v naročje FBI, trdi, da je nekdanja predsednica demokratske stranke Debby Wasserman Schultz napisala elektronsko sporočilo uradniku fundacije liberalnega milijarderja Georga Sorosa Leonardu Benardu. V sporočilu naj bi zatrdila, da je Lyncheva uslužbenki kampanje Hillary Clinton Amando Renterio zatrdila, da preiskava FBI o elektronski pošti ne bo pregloboka oziroma ne bo posledic.



FBI je dobil le papir z navedbami brez vsakršnega dokaza v obliki elektronske ali drugačne pošte in nekaterim agentom se je zadeva zazdela sumljiva, še posebej, ker je domnevno prišla od Rusov. Comey je zaradi tega dokumenta potem obšel svojo šefico Lynchevo in se odločil za soliranje. Ni jasno, ali zato, ker je bil naiven ali ker se je bal, da bo dokument prišel na dan, zaradi česar bodo potem napadali njega in Lynchevo, če ne bo pregona Clintonove.

Kljub temu je oktobra spet ukrepal na lastno pest, ko je obvestil kongres, da nadaljuje preiskavo, kar je negativno vplivalo na javno podporo Clintonovi, čeprav tudi iz dodatne preiskave ni bilo nič.

Agenti FBI so avgusta večinoma menili, da gre za ruski ponaredek, vendar Clintonovi pri tem ni pomagal niti njen soprog, bivši predsednik Bill Clinton, ko se je sredi preiskave konec junija zasebno srečal z Lynchevo na letališču v Phoenixu. Ne glede na to, da sta oba zanikala pogovor o preiskavi.

FBI bi lahko sicer hitro preveril, da je dokument lažen, saj so to novinarji Washington Posta storili v nekaj dnevih. Wasserman Schultzeva in Benarda, ki bi mu naj poslala sporočilo, se sploh ne poznata.