901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Colin Powell priporočil Clintonovi, naj uporablja zasebni strežnik elektronske pošte

Deli na:
Colin Powell priporočil Clintonovi, naj uporablja zasebni strežnik elektronske pošte

Foto: Getty Images

Nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell je v petek za tiskovno agencijo AP potrdil, da je Hillary Clinton pred nastopom istega položaja leta 2009 priporočil uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte za komunikacijo, ki ni zaupne narave, ker je na ta način sam olajšal delo sebi in svojim sodelavcem.

Priznanje republikanskega državnega sekretarja v administraciji predsednika ZDA Georgea Busha mlajšega potrjuje trditve demokratov, da Clintonova ne bi imela nobenih težav zaradi zasebnega strežnika elektronske pošte, če se ne bi odločila za predsedniško kandidaturo. Powella namreč nihče ni preiskoval zaradi tega.

Njeno ravnanje pa je preiskala zvezna policija FBI, ki potem sicer ni našla dokazov za kazensko ovadbo zaradi domnevne izdaje državnih skrivnosti. Direktor FBI James Comey je povedal, da Clintonova ni lagala preiskovalcem, ko je trdila, da ni zavestno pošiljala ali sprejemala zaupne pošte. Obenem je dejal, da ne ve ali je o tem lagala pod prisego kongresnim republikancem, ki zahtevajo preiskavo še o tem.

Republikanci glede tega septembra pripravljajo nova zaslišanja z namenom, da pri volivcih utrdijo mnenje, da Clintonovi ne gre zaupati. Strategija je bila doslej zelo uspešna. Na njeno srečo so si republikanci za predsedniškega kandidata izbrali Donalda Trumpa, katerega izpadi so doslej povsem zasenčili njene težave zaradi elektronske pošte.

Konservativna organizacija Juditial Watch, ki je skupaj z nekaterimi mediji s tožbo sprožila škandal, je od zveznega sodnika Emmeta Sullivana zahtevala, da zasliši Clintonovo pod prisego zaradi elektronske pošte, vendar pa je Sullivan to v petek zavrnil. Nekdanji državni sekretarki je ukazal, da na vprašanja o tem odgovori pisno v 30 dneh. Juditial Watch mora vprašanja pripraviti do 14. oktobra. Sullivana je na položaj v Washingtonu imenoval nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.