požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Človekove pravice in islam: v Indoneziji moška pretepli s palico zaradi spolnega odnosa

Deli na:
Človekove pravice in islam: v Indoneziji moška pretepli s palico zaradi spolnega odnosa

Foto: arhiv Svet24

V indonezijski pokrajini Aceh so včeraj dva moška, ki sta bila obsojena zaradi spolnega odnosa, pred množico radovednežev kaznovali z udarci s palico.

To je bil prvi tak primer v tej pokrajini, v kateri velja šeriatsko pravo.

Sodišče v glavnem mestu omenjene pokrajine Banda Aceh je minuli teden moška, stara 20 in 23 let, spoznalo za kriva, ker sta imela spolne odnose, in ju obsodilo na 85 udarcev s palico.

Množica približno 500 ljudi, zbranih pred eno od mošej v Banda Acehu, je zbadala obsojenca, ki sta si zakrivala obraz, ko so ju pripeljali na oder, na katerem so ju nato kaznovali s po 83 udarci. Dva so jima odšteli za čas, ki sta ga preživela v priporu.

To je bil prvi primer javnega kaznovanja s palico za istospolni odnos, odkar je pred dvema letoma v Aceh začel veljati nov kazenski zakonik, ki prepoveduje spolne odnose med neporočenimi osebami, vključno z istospolnimi odnosi.

Z udarci s palico so včeraj kaznovali tudi štiri neporočene heteroseksualne pare, ki pa so dobili precej blažjo kazen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacije za človekove pravice so bile kritične do obsodbe in so pozvale indonezijskega predsednika Joka Widoda, naj prepreči kaznovanje, saj da gre za obliko mučenja.

Mladeniča so aretirali konec marca, ko so prebivalci vdrli v njuno najeto sobo v Banda Acehu in ju izročili verski policiji. Vse skupaj so posneli in video objavili na Youtubu.

V skladu z islamskim kazenskim zakonikom je za spolne odnose med neporočenimi pari predvidenih do 100 udarcev s palico. Pred spremembami takšni odnosi niso bili prepovedani, še poroča dpa.