pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova si je za podpredsedniškega kandidata izbrala senatorja Tima Kaina

Deli na:
Clintonova si je za podpredsedniškega kandidata izbrala senatorja Tima Kaina

Foto: Arhiv Reporterja

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek izbrala zveznega senatorja, nekdanjega župana Richmonda in nekdanjega guvernerja Virginije Tima Kaina za svojega podpredsedniškega kandidata. Kaine je ponudbo sprejel, oba pa bosta potrjena prihodnji teden na nacionalni konvenciji stranke v Philadelphii

58-letni Kaine, ki govori tekoče špansko, je bil pred izvolitvijo v senat predsednik Nacionalnega odbora demokratske stranke. V finale izbora možnih podpredsedniških kandidatov je prišel skupaj z ministrom za kmetijstvo in prijateljem nekdanjega predsednika Billa Clintona Tomom Vilsackom.

K odločitvi je pomagala tudi podpora predsednika ZDA Baracka Obame, ki je Clintonovi namignil, da bi bil Kaine močan kandidat, ker prihaja iz južnjaške države, ki se počasi spreminja in postaja bolj demokratska, čeprav ostaja konservativna.

Tak je tudi Kaine, ki ni bil prva izbira levega krila demokratske stranke. Levica si je želele senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren ali senatorja iz Ohia Sherroda Browna. Vendar pa Clintonova ničesar ne prepušča naključju in ne tvega po nepotrebnem.

Ko si je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump izbral socialno zelo konservativnega guvernerja Indiane Mika Penca, pred tem pa je že imela na svoji strani junaka levice senatorja Bernarda Sandersa, se je odločila za obliž na rani nizke podpore med belimi moškimi.

Podpredsedniški kandidati ne odločajo volitev, lahko pa pomagajo ali tudi škodijo. Clintonova meni, da bo Kaine pomagal, ker je dokazal, da lahko zmaguje v konservativnem okolju. Tako kot župan Richmonda, guverner Virginije in senator se je Kaine dokazal s sodelovanjem tudi z republikanci.

Velja za dobrega poznavalca mednarodne politike, ker sedi v senatnem odboru za mednarodne odnose, prav tako pa tudi v odboru za obrambo in odboru za proračun.

Clintonova ga je v petek zvečer poklicala in mu ponudila kandidaturo. Kaine jo je sprejel ter na twitterju sporočil, da je počaščen. Clintonova je sporočila, da je Kaine človek, ki se je vse življenje bojeval za druge, po Kainu pa je poklicala tudi Obamo.

Trump se je v petek v Clevelandu zahvaljeval za nominacijo stranke, obenem pa porabljal čas za kritiziranje teksaškega senatorja Teda Cruza, ki mu na konvenciji ni dal podpore.

O odločitvi Clintonove je na twitterju sporočil, da imajo demokrati sedaj izbrana dva popolna "insajderja" in pozval Američane naj ne omogočijo tretjega mandata Obame.

V Minnesoti rojen Kaine je poročen z Anne Holton s katero imata tri otroke. Holtonova je hči nekdanjega guvernerja Virginije.

Clintonova in Kaine bosta danes nastopila skupaj na zborovanju v Miamiju.

 

BIOGRAFIJA

Zmerni demokratski senator iz Virginije Tim Kaine je izbranec Hillary Clinton za podpredsedniškega kandidata demokratske stranke. Kaine velja za zmerno in zanesljivo izbiro, ki bo morda prinesla glasove belih, zmernih in morda celo republikanskih volivcev, vendar pa strankarske baze ne navdušuje.

Tim Kaine se je rodil februarja leta 1958 v St. Paulu v Minnesoti, odraščal pa je v Kansas Cityju v državi Missouri, kjer je pomagal očetu v njegovi varilski delavnici.

Bister in inteligenten je leta 1983 dokončal pravo na Harvardu in se najprej zaposlil kot odvetnik, kasneje pa se je podal v politiko. V času študija je od leta 1980 do leta 1981 pomagal kot misijonar jezuitom v Hondurasu, kjer se je naučil španskega jezika.

V Virginijo se je preselil po študiju na Harvardu, kjer je spoznal bodočo ženo Anne Holton, hčerko nekdanjega republikanskega guvernerja Virginije Linwooda Holtona. Poročila sta se leta 1984 in imata tri otroke - dva sinova in hčerko. Senatorjeva soproga je trenutno ministrica za izobraževanje Virginije.

Politično kariero je začel leta 1994, ko je bil izvoljen v mestni svet Richmonda. Štiri leta kasneje že zmagal na volitvah za župana, leta 2002 na volitvah za pod-guvernerja in potem leta 2006 na volitvah za guvernerja Virginije. Po štirih letih vodenja države ga je predsednik ZDA Barack Obama postavil na čelo nacionalnega odbora demokratske stranke.

Leta 2013 je postal zvezni senator, kjer je član odborov za mednarodne odnose, obrambo in proračun. Obama ga je že leta 2008 dal na seznam možnih podpredsedniških kandidatov, saj ga je Kaine podprl že leta 2007, ko je večina demokratskih politikov izražala zvestobo Hillary Clinton. Obama mu je dejal, da mu srce govori naj izbere njega, glava pa mu pravi naj izbere Josepha Bidna. Odločil se je za glavo.

Vendar pa je Obama Kaina letos priporočil Clintonovi. Kaine je o sebi dejal, da je res dolgočasen, vendar meni, da je to vrlina, ki jo ameriška politika ta trenutek morda najbolj potrebuje. Dolgočasen morda, vendar nikakor neodločen, saj se je v senatu včasih sprl tudi s prijateljem Obamo, med drugim glede odločnejšega vojaškega posredovanja proti Islamski državi (IS).

V svoji politični karieri pa volitev še ni izgubil, čeprav je demokrat v donedavnega republikanski državi.

Kaine je podpornik mednarodnih trgovinskih sporazumov, kar med ameriškimi volivci trenutno ni preveč popularno, saj sta največ energije sprožila republikanski kandidat Donald Trump in demokrat Bernard Sanders z nasprotovanjem tem sporazumom.

V času županovanja so umori v Richmondu padli za 55 odstotkov, med drugim zaradi tega, ker se je zavzel za ostrejše kazni za zločine z orožjem v sodelovanju z zvezno vlado. Richmond se je v njegovem času povzpel med deset najboljših ameriških mest za poslovanje po reviji Forbes.

Zavzemal se je za nizke davke, kot guverner je zaščitil 1600 kvadratnih kilometrov javnih zemljišč pred izkoriščanjem. V podnebne spremembe ne dvomi, hkrati pa se je sprl z okoljevarstveniki okrog gradnje termoelektrarne v državi. V domovini tobaka je prepovedal kajenje v javnih prostorih ter kasneje v restavracijah in barih z redkimi izjemami.

Je lastnik orožja, vendar pa podpira ostrejši nadzor. Svoje globoke katoliške vere ne skriva in zaradi nje nasprotuje smrtni kazni, čeprav pa je kot guverner ni ustavil in pod njegovo vladavino je Virginija izvedla 11 usmrtitev. Kot katolik je osebno proti splavu, vendar pa zavrača vpletanje pravosodja v ženske reproduktivne odločitve.

Prav tako podpira pravice homoseksualcev do poroke in do posvojitve otrok, čeprav pa sta se ti stališči "razvili". Če bo s Clintonovo novembra na volitvah premagal Trumpa in podpredsedniškega kandidata republikancev Mika Penca, bo to dobro za demokrate tudi v senatu, kamor bo demokratski guverner Virginije Terry McAuliffe imenoval demokrata.

Tim Kaine z družino obiskuje temnopolto katoliško cerkev v Richmondu, znan je kot prvi senator, ki je na senatnem odru opravil govor povsem v Španščini.