Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cia: Trumpu do zmage pomagal Putin; Trump: Kje je že Sadamovo orožje?

Deli na:
Cia: Trumpu do zmage pomagal Putin; Trump: Kje je že Sadamovo orožje?

Foto: arhiv Reporterja

Cia je prepričana, da je Putin pomagal izvoliti Trumpa, demokrati zahtevajo preiskavo.

Časopisa New York Times in Washington Post sta včeraj objavila trditve obveščevalnih agentov in analitikov Cie, da je Rusija nedvomno pomagala izvoliti republikanca Donalda Trumpa. Ta pa odgovarja, da gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničenje.

Politična bomba je eksplodirala dan potem, ko je predsednik ZDA Barack Obama naročil obveščevalnim agencijam, naj raziščejo navedbe o ruskem vpletanju v predsedniške volitve.

Te so že pred volitvami javno ocenile, da so ruski hekerji vdirali v računalnike obeh političnih strank in z informacijami oskrbovale spletno stran WikiLeaks. Vendar pa, kot poroča New York Times, to velja le za ukradene informacije od demokratov, medtem ko so republikanske nerodnosti ostale skrite.

Agenti Cie so po navedbah obeh časopisov, ki sta se v 70. letih prejšnjega stoletja odlikovala z razkrivanjem nečednosti administracije Richarda Nixona, prepričani, da je šlo za delovanje po naročilu ruskega državnega vrha z namenom, da na volitvah zmaga Trump. Druge agencije o tem še niso povsem prepričane, več pa bo znanega, ko bodo po nalogu Obame pripravile in podale poročilo.

Za zdaj še ni zanesljivo, da bo poročilo objavljeno, vendar pa skoraj ni dvoma, da bo našlo pot v javnost na podoben način kot včerajšnje objave v obeh časopisih. V ZDA se tako dogaja nekaj nepojmljivega, saj se bo prihajajoča administracija bodla z lastnimi obveščevalci v obrambo tuje velesile.

Trump je sicer že med kampanjo odločno branil Rusijo in predsednika Vladimirja Putina pred obtožbami o vdiranju v računalnike in objavah demokratskih nerodnosti, ko je govoril, da bi informacije lahko kradla tudi Kitajska ali kakšen debeluh iz svoje postelje v New Jerseyju.

Newyorški senator Chuck Schumer, ki prihodnje leto prevzema položaj vodje demokratske manjšine, je zahteval temeljito dvostrankarsko preiskavo obtožb. "Da se kakšna država vpleta v naše volitve, bi moralo obe politični stranki pretresti do temeljev. WikiLeaksovo molčanje od konca volitev je oglušujoče," je dejal Schumer.


Demokrati so ogorčeni, da republikanci niso zgroženi, in opozarjajo, kako bi bilo, če bi se zgodilo obratno in bi tuji hekerji na primer pomagali njihovi predsedniški kandidatki.

Od republikancev prihajajo mešani odzivi. Senator John Cornyn iz Teksasa je sporočil, da gre za resne obtožbe, ki pa niso več nobena novica, ker se to dogaja že leta. John McCain iz Arizone pa pravi, da res ne gre za nobeno presenečenje, saj so leta 2008 Rusi vdrli tudi v njegovo kampanjo.

Obenem pa McCain dopušča možnost, da Cia nima prav. "Milo rečeno, Cia doslej ni imela vsega popolnoma prav," je dejal nekdanji predsedniški kandidat republikancev leta 2008, ki bo kljub temu prihodnje leto vodil preiskavo o ruskih vdorih v odboru za oborožene sile, ki ga vodi.

Harry Reid iz Nevade, ki bo z upokojitvijo zapustil položaj, na katerega se vzpenja Schumer, pa je v zvezi s tem napadel tudi direktorja FBI Jamesa Comeyja s trditvijo, da je sedel na informacijah o ruskem vpletanju.

Nesrečni Comey je na udaru iz obeh smeri. Najprej so ga zasovražili demokrati, ker je dober teden pred volitvami objavil informacijo, da FBI širi preiskavo elektronske pošte Hillary Clinton, nato pa še republikanci, ko je kmalu zatem sporočil, da je šlo za prazen nič. Veliko demokratov je še vedno prepričanih, da je Comey s tem prispeval k Trumpovi zmagi, vendar pa si z vodenjem preiskave ni pridobil simpatij niti pri Trumpu, ki je njegovo delo označil za izjemno slabo - šele potem sicer, ko je Clintonovo spet opral krivde.

Trump je med kampanjo ostro napadal republikansko administracijo Georga Busha mlajšega, ki je z izgovorom iskanja orožja za množično uničenje leta 2003 napadla Irak. Za pravoverne republikance je bilo to bogokletno dejanje, vendar pa mu je pri volivcih pomagalo. Sedaj ponovno trdi, da se za obtožbami o ruskem vpletanju v volitve skrivajo isti ljudje, ki so zakuhali vojno proti Iraku.

Takoj po napadu na obveščevalce je iz njegove kampanje prišel neuraden namig, da je končno izbral tudi kandidata za prihodnjega državnega sekretarja ZDA. To ne bo nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, niti nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney.

Ameriške televizije na podlagi informacij iz Trumpovega tabora poročajo, da si je za položaj izbral glavnega izvršnega direktorja naftne družbe ExxonMobil Rexa Tillersona. Tiskovna agencija AP pa poroča le, da se je Trump včeraj v svoji stolpnici na Manhattnu sestal z njim.