palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cia je južnoafriškim oblastem pomagala prijeti Nelsona Mandelo

Deli na:
Cia je južnoafriškim oblastem pomagala prijeti Nelsona Mandelo

Foto: YouTube

Borec proti apartheidu Nelson Mandela je bil leta 1962 aretiran po namigu vohuna ameriške obveščevalne službe Cia južnoafriškim oblastem, je v nedeljo poročal britanski časnik The Sunday Times.

Nekdanji ameriški podkonzul in operativec Cie Donald Rickard je v pogovoru z britanskim režiserjem Johnom Irvinom priznal, da je bil vpleten v Mandelovo aretacijo, ki je bila po mnenju Američanov nujna, ker so bili prepričani, da je bil popolnoma pod nadzorom Sovjetske zveze, je navedel The Sunday Times.

"Lahko bi bil sprožil vojno v Južni Afriki, ZDA bi se, sicer nerade, morale vplesti in stvari bi šle lahko k vragu," je dejal Rickard.

"Hodili smo po robu in to je bilo treba ustaviti, kar je pomenilo, da je bilo treba ustaviti Mandelo. In jaz sem to ustavil," je priznal.

Irvinov novi film Mandelova pištola, ki govori o mesecih pred njegovo aretacijo, bodo ta teden predvajali na filmskem festivalu v Cannesu.

Mandela je po aretaciji preživel 27 let v zaporu. Izpuščen je bil leta 1990, štiri leta kasneje pa je postal prvi temnopolti predsednik Južne Afrike. Umrl je leta 2013 v starosti 95 let.

Tiskovni predstavnik vladajočega Afriškega narodnega kongresa (ANC) Zizi Kondwa je razkritje označil za resno obtožbo. "Vedno smo vedeli, da je vedno obstajalo sodelovanje med nekaterimi zahodnimi državami in režimom apartheida."

Čeprav se je incident z Mandelo zgodil pred več desetletji, je Kondwa prepričan, da se Cia še vedno vmešava v južnoafriško politiko.

"Nedavno smo zaznali prizadevanja za spodkopavanje demokratično izvoljene vlade ANC," je zatrdil. "To se dogaja še zdaj - Cia še vedno sodeluje s tistimi, ki si želijo zamenjave režima."

Rickard, ki naj bi za Cio delal do leta 1978, je umrl marca, dva tedna po pogovoru z Irvinom.

Cia njegovega razkritja ni želela komentirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.