tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki premier je izgubil tožbo in ostaja na seznamu agentov komunistične tajne policije

Deli na:
Češki premier je izgubil tožbo in ostaja na seznamu agentov komunistične tajne policije

Andrej Babiš - Foto: Reuters

Češki premier Andrej Babiš je izgubil dolgoletno bitko s slovaškimi sodišči glede sodelovanja s komunistično tajno policijo StB v času nekdanje Češkoslovaške. Babiš namreč zanika sodelovanje in je zahteval, da ga slovaški inštitut za narodni spomin UPN izbriše s seznama nekdanjih agentov StB, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče je sicer svojo odločitev objavilo že konec januarja, a je sodba sedaj postala pravnomočna.

Babiš je bil na slovaških sodiščih precej uspešen, saj so ta večinsko presodila, da res ni bil agent, oktobra lani pa se mu je zalomilo. Ustavno sodišče v Košicah je namreč razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil Babiš med agente StB uvrščen neupravičeno. Sodišče je tako ugodilo pritožbi, ki jo je vložil inštitut UPN. Primer se je nato vrnil nazaj na okrožno sodišče v Bratislavi, ki je januarja odločilo v prid UPN, kar pomeni, da Babiš ostaja na seznamu nekdanjih agentov StB.


Ustavni sodniki so oktobra ocenili, da so bile pri izrekanju sodb v tem primeru kršene pravice UPN. UPN namreč v sporu glede registracije državljanov v dokumentih StB ne more biti tožena stranka. Poleg tega so sodišča naredila napako, ko so dovolila pričanja nekdanjih častnikov StB, saj so bili ti še vedno zavezani molčečnosti. Babiš pa bi lahko tožil slovaško notranje ministrstvu, so takrat še pojasnili sodniki.

"To pomeni, da je primer Babiš trenutno pravnomočen in zagotovo zaključen. Trenutno ne obstaja nobena sodna odločitev, ki pravi, da je Andrej Babiš neupravičeno zaveden kot agent tajne službe," so sporočili z inštituta UPN.

Na Slovaškem rojen Babiš je danes ponovno zagotovil, da ni bil nikoli tajni agent. Naznanil je še, da bo vložil tožbo proti slovaškem notranjem ministrstvu, tajni službi, morda pa bo šel tudi pred Evropsko sodišče za človekove pravice. "Torej ne govorite, da sem zagotovo izgubil," navaja Babiša slovaška tiskovna agencija Tasr.