900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češkega "udbovca" preganjajo zaradi umorov na železni zavesi

Deli na:
Češkega "udbovca" preganjajo zaradi umorov na železni zavesi

Foto: Profimedia

Komunistična hudodelstva so nezastarljiva: sprožen je pregon nekdanjega predsednika vlade Češkoslovaške Lubomíra Štrougala

Poljski tožilci preiskujejo nekdanjega ministra za notranje zadeve, kasneje člana politbiroja in predsednik vlade Češkoslovaške (1970–1988), Lubomíra Štrougala (*1924) zaradi umorov na železni zavesi. Tožilci poljskega Inštituta narodnega spomina – glavna komisija za kazenski pregon zločinov zoper poljski narod – so sprožili kazenski postopek v primeru poljskih beguncev, ki so bili v času komunizma umorjeni na češkoslovaški železni zavesi z visoko napetostno elektriko.

Kot so sporočili iz Študijskega centra za narodno spravo je primere Inštitutu predstavila Platforma evropskega spomina in vesti v okviru projekta »Justice 2.0!«, katerega namen je doseči pravico za nezastarljive zločine komunističnega hudodelstva proti človeštvu. Štrougal je odgovoren za smrt najmanj 60 umorjenih oseb na železni zavesi v času komunizma. V času njegovega mandata ministra za notranje zadeve je bila železna zavesa pod napetostjo 4.000–6.000 voltov, kar je povzročilo kruto smrt beguncev, ki so poskušali priti na Zahod.

Češka in Slovaška republika po padcu Berlinskega zidu pred sodišči nista bili pripravljeni obsoditi teh primerov. Ko je Platforma predstavila vzorčne primere, pa so tožilci iz poljskega Inštituta narodnega spomina začeli preiskovati smrt poljskih državljanov. »Upamo, da bo z vključitvijo mednarodne skupnosti pravičnost za umorjene civiliste v času komunizma dokončno prevladala,« je dejal predsednik Platforme Göran Lindblad. Po besedah dr. Jarosława Szareka, predsednika omenjenega poljskega Inštituta takšne pobude navdihujejo upanje za celovito poravnavo komunističnih zločinov, možnost za identifikacijo storilcev in za to, da žrtvam izkažemo spoštovanje.