ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cerkev v Italiji se je izognila obdavčitvi nepremičnin

Deli na:
Cerkev v Italiji se je izognila obdavčitvi nepremičnin

Foto: Reuters

Italijanski državni svet, najvišji organ, pristojen za upravne spore, je v ponedeljek zavrnil dekret finančnega ministrstva, po katerem bi vlada obdavčitev nepremičnin razširila na prostore dobrodelnih organizacij, v katerih potekajo tudi pridobitne dejavnosti. Obdavčitvi se je tako za zdaj izognila tudi Cerkev.

Državni svet je razsodil, da je ministrstvo za finance z dekretom preseglo pristojnosti, ki mu jih je podelil zakon o liberalizaciji, ki ga je vlada sprejela v začetku leta in s 1. januarjem prihodnje leto predvideva začetek obdavčitve prej omenjenih nepremičnin, so poročali italijanski mediji.

Minister za finance Vittorio Grilli je v odzivu na razsodbo državnega sveta dejal, da je cilj ministrstva davek na nepremičnine razširiti na vse subjekte in da bodo zato našli tehnično ustrezno rešitev.

Vlada ima zdaj do konca leta čas, da najde zakonsko ustrezno rešitev za obdavčitev nepremičnin dobrodelnih organizacij. Sodeč po razsodbi državnega sveta bo morala natančneje določiti tudi merila za opredelitev nepremičnin, ki bodo po novem obdavčene.



Državni svet je namreč v razsodbi zapisal tudi, da so merila, katere dobrodelne organizacije po novem ne bodo več izvzete iz obdavčitve, povsem nejasna. V nekaterih primer je merilo višina ustvarjenega dobička ali izgube, v drugih namembnost nepremičnin.

Obdavčitev cerkvenih nepremičnin, ki se ne uporabljajo izključno v dobrodelne namene, na primer hoteli in restavracije, je v Italiji že vrsto let predmet vročih razprav. Doslej je namreč za izvzem cerkvenih nepremičnin iz obdavčitve zadoščalo, da je na primer hotel imel tudi kapelico.

Italija je zaradi te zakonske odločitve tudi v postopku pred Evropsko komisijo. Slednja je namreč odločila, da takšno izvzetje iz obdavčitve nepremičnin predstavlja izkrivljanje konkurence.