Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Čehi tihotapili tankovske dele v tujino

Deli na:
Čehi tihotapili tankovske dele v tujino

Foto: Reuters

Češka policija je včeraj kazensko ovadila peterico, ki je osumljena preprodaje orožja, med njimi tudi rezervnih delov za tanke tipa T-55 in T-72. Njihove pošiljke naj bi bile namenjene predvsem na Poljsko in druge članice zveze Nato, ki imajo te tanke iz sovjetskih časov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za pet čeških državljanov, starih med 37 in 64 let. Osumljeni so še posebej hudega kaznivega dejanja, da so izvažali vojaško orožje in opremo brez potrebnega dovoljenja ali licence, je sporočila specialna enota češke policije za boj proti organiziranemu kriminalu (UOOZ).

"Material je bil izvožen predvsem na Poljsko. Nimam pa informacij, ali je šel iz Poljske v tretje države. To bi bile čiste špekulacije," je za AFP dejal tiskovni predstavnik enote UOOZ Pavel Hantak. Dodal je, da preiskava še poteka.

Preiskava je stekla pred kakim letom, vrhunec pa je dosegla septembra z več aretacijami in hišnimi preiskavami na Češkem, Poljskem in Slovaškem. Peterici grozi do deset let zapora, če bodo spoznani za krive.

Domnevnemu kolovodji so začasno tudi odvzeli prostost, ostale štiri pa so izpustili na prostost, potem ko so priznali kazniva dejanja, ki jim jih očitajo, so še sporočili iz UOOZ.

Tihotapili so predvsem rezervne dele za stare sovjetske tanke tipa T-55 in T-72, pa tudi oklepnike BVP. Preprodajali so opremo za nočno gledanje, rezervne dele motorjev in tudi sisteme za upravljanje orožja.

Oprema je sicer prihajala od legalnih čeških proizvajalcev orožja, še poroča AFP.