marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

george Svet24.si

FOTO: George ni nič kriv, a vzbuja nejevoljo

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Če Kim Jing Un napade ameriški Guam, Sloveniji kot članici Nata ne bo treba v vojno

Deli na:
Če Kim Jing Un napade ameriški Guam, Sloveniji kot članici Nata ne bo treba v vojno

Foto: KNCA

V primeru morebitnega severnokorejskega napada na Guam, ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu, članice zveze Nato niso obvezane nuditi ZDA vojaške podpore.

Kot je včeraj pojasnil tiskovni predstavnik Nata, Guam ni del ozemlja, za katerega je predvidena obvezna kolektivna pomoč v skladu s 5. členom severnoatlantske pogodbe.

Potemtakem bi bila samo politična odločitev, ali bi se zavezniki pri napadu na Guam sklicevali na 5. člen pogodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V členu so zavezniki zapisali, "da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic (...) šteje za napad na vse". 6. člen pa navaja, za katera območja držav članic velja kolektivna samoobramba oziroma 5. člen. Guama med temi območji ni.

Oborožen napad se mora namreč zgoditi "na ozemlju katere koli pogodbenice v Evropi ali Severni Ameriki, ozemlju Turčije ali na otokih pod jurisdikcijo katere koli pogodbenice na severnoatlantskem območju severno od rakovega povratnika". Za Guam, ki je v Tihem oceanu in južno od rakovega povratnika, torej 5. člen ne velja.

V Natovih krogih so sicer dejali, da je malo verjetno, da bi članice Nata v primeru severnokorejskega napada ZDA odrekle podporo, še piše dpa.

Guverner Guama Eddie Calvo je včeraj dejal, da je otok "dobro opremljen" za morebitni severnokorejski napad. Kot je pojasnil, je njihova infrastruktura preživela že več potresov in tajfunov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner ni točno pojasnil, kako se bodo branili, a je na otoku med drugim nameščen protiraketni sistem THAAD.

Otok Guam, ki leži kakih 2000 kilometrov vzhodno od Filipinov, je velik le 544 kvadratnih kilometrov, na njem pa živi več kot 160.000 ljudi. Je največji od Marijanskih otokov v zahodnem Tihem oceanu.

Po napadu na Pearl Harbour leta 1941 je otok okupirala Japonska, vendar so ga Američani ponovno zavzeli leta 1944. Od takrat ima ameriška vojska tam večje oporišče, ki je bilo ključno v vojni na Korejskem polotoku in v Vietnamu, saj je bilo tam oporišče za letalske bombnike.

Večina otočanov je potomcev priseljencev, ki so na otok prišli pred 4000 leti s Filipinov in Indonezije. Prebivalci Guama so ameriški državljani, vendar brez ameriške volilne pravice. Otok vodi izvoljen guverner in 15-članski senat, še poroča dpa.