rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron pod pritiskom; britanska policija dobiva dostop do podrobnosti davčnih oaz

Deli na:
Cameron pod pritiskom; britanska policija dobiva dostop do podrobnosti davčnih oaz

Foto: Getty Images

Britanska policija bo kmalu dobila vpogled v skrivnosti nekaterih davčnih oaz, je napovedal britanski premier David Cameron, medtem ko skuša pomiriti pritiske zaradi svoje davčne afere, povezane s panamskimi dokumenti.

Velika Britanija pripravlja seznam, ki razkriva identitete posameznikov, ki se se okoristili na račun naložb, četudi so te last nekoga drugega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cameron je nekaj dni po razkritjih v panamskih dokumentov priznal, da je imel skupaj s soprogo Samantho za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih - v davčni oazi - vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron. Zatrdil je, da je plačal vse davke.

Medtem ko informacije tako imenovanega registra dejanskega lastništva ne bodo javne, pa bodo te na voljo policiji in organom pregona v Veliki Britaniji ter drugih državah, je med drugim včeraj napovedal Cameron pred spodnjim domom parlamenta.

"Prvič bodo britanska policija in organi pregona lahko natančno videli, kdo ima v lasti in nadzira posamezno podjetje," ki se nahaja na Kajmanskih otokih ter Britanskih Deviških otokih.

Cameron je obenem dejal, da ni dvoma, da se v nekaterih primerih dogajajo zares slabe stvari. "In zato želimo, da bi naše oblasti šle skozi vse, kar lahko."

Nevladna organizacija za boj proti revščini Oxfam je v odzivu na Cameronove napovedi sporočila, da se bo moral Cameron bolje potruditi. "Premier je povedal, da je sončna svetloba najboljše razkužilo, ko pride do korupcije," so zapisali v sporočilu.

Velika Britanija si sicer prizadeva, da bi tudi druge države po svetu sprejele podobne ukrepe transparentnosti. Že naslednji mesec bo Otok gostil prvi mednarodni protikorupcijski vrh na svetu.